„Дом за начинаещи“ по пътя на порастването


Имам един доста простичък начин да преценя дали една книга ми е харесала – ако се дразня на всички фактори, възпрепятстващи ме от четене, и я оставям едва ли не насила, когато трябва да свърша нещо друго, значи няма съмнение, книгата си я бива. Точно това се случи с „Дом за начинаещи“ на Емануил Видински, която прелистих преди няколко дни с идеята „да я започна малко по малко“. Е, така я започнах, че трудно се мотивирах да правя каквото и да било друго, докато не стигнах до последната страница. А после ме налегна тъга, тъй като неочаквано се бях привързал към героите на тази история, хлътнал навътре във времевата капсула на 90-те.

Именно там ни телепортира Емануил Видински с втория си роман „Дом за начинаещи“. Началото на 90-те, католически детски дом някъде в Германия. Юношата Емануил (книгата е силно автобиографична) е изпратен там от баща си, който е в страната по научна работа. С все още слаби познания по немски, младежът ще трябва да се приучи на един живот, различен от всичко, което е познавал до момента. Динамиката на дома е специфична, обитателите му – всеки със своите странности и особености, ще изиграе своя роля в израстването и адаптирането на Емануил към тази нова реалност. Заедно или поотделно, на юношите им предстои да отворят много врати – на предизвикателства, разочарования, съперничество, влюбвания, опасности, конфликти, изкачвайки стълбата на порастването.

Първото нещо, което ме впечатли в романа, несъмнено е опростеният му, лесен за възприемане език. Всички мнения, които бях чел до момента, поставяха фокус именно върху „четивността“ на книгата, и това наистина е факт. Аз-формата и автобиографичният изказ размиват границите между автор и протагонист, до един момент се питах дали всичко описано се е случило наистина, но бързо престанах и се оставих на историята да ме понесе на крилата си. Усетих и „подхлъзването“ – мислиш си, че си попаднал в някакъв мемоар, в който художественото стои на заден план, но в действителност, какъвто и да е процентът достоверност в тази история, авторът умело е построил върху нея художествено произведение с пълнокръвни герои.

Второто „подхлъзване“ беше самата структура на романа. Първоначало ми се стори леко объркващо – моментите не са хронологично подредени, постоянно има връщане или избързване с година или две, прескачане и препратки от една към друга история, тайнствено загатване на нещо и привидното му изоставяне да виси в пространството. Tочно тази фрагментирана структура обаче допринесе за увличането ми и постепенното „заживяване“ с героите на дома, а отделните парченца от пъзела се наредиха, за да вдигнат завесата над пълната картина. Отново художествен похват, който преформатира мемоарната основа и я трансформира в роман.

„Дом за начинаещи“ несъмнено е част от новата вълна художествени произведения, чиято централна тема е носталгията по все по-отдалечаващите се във времето 90-те години. Тема, която силно вълнува и вероятно ще вълнува и занапред поколението, от което съм част. Емануил Видински дава много интересна и различна перспектива, поставяйки своя герой в чужда среда, където динамиките са много по-разнообразни, отколкото в затворения микрокосмос на 90-те в който и да било български град. При това го прави по увлекателен начин, изваждайки от дълбините на паметта събития, детайли и емоции, които обживяват полароидните спомени. Тук са музиката на 90-те (интересен микс от класически и алтернативен рок от върховите му моменти), Световното по футбол, но и моменти на социално напрежение като схватките, причинени от неонацистки банди в Германия през онези години. Всичко това, но подправено от религиозния привкус на католическия дом, е декор на универсалните чувства и емоции, през които преминават подрастващите, и неминуемо ще предизвика носталгични нотки у всеки четящ.

Това е и едно от големите достойнства на романа – превръща се в своеобразна машина на времето, отключва собствения прочит на нашите лични истории, на собственото ни детство или юношество, белязано от същите маркери – конфликти, съперничество, открития, любов. Елегантен, емпатичен роман (родеещ се по своята емпатия с „Вино от глухарчета“ на Бредбъри и „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли), в който погледът към миналото и неговите „обитатели“ е омекнал от дистанцията на времето, опрощаващ, смиряващ. Своеобразен опит за осмисляне на изминатия път чрез вглеждане в началната му точка, когато еуфорията от детството и любопитството на юношеството си дават една последна среща пред вратите на зрелостта.

Георги

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.