Антонина Георгиева: Солта е навик на окото


Отдавна е в полезрението ми Антонина Георгиева. Най-вече като визуален артист, отговорен за художественото оформление на не една и две корици на книги от български и чужди автори през последните няколко години. Минималистичен щрих, разпознаваем почерк. Купувал съм си книга заради корицата на Нина.

Знаех, че подготвя издание с поезия, но излизането му така се проточи, че в един момент не бях сигурен дали не си внушавам. В крайна сметка „Сол“ излезе в края на миналата година (изд. Арс), а в началото на тази достигна и при мен.

Антонина на образа допълва Антонина на думите в този дебют, в който авторката е създател не само на стиховете, но и на художественото оформление.

Измежду сенките в „Сол“ наблюдаваме как си проправя път порастването. Тук детството е обло „като речен камък“, оттласкването от него е съпроводено от тревога, движение към острите ръбове, далеч от бронята на младостта. Събличайки кожата си като змия пред вратата, в къщата влиза жена. Тя е наясно с ръбовете наоколо, с липсата на благородност в „позлатата на спомена“. Готова е за битките и загубите, любовите и разделите.

Тревогата минава като сребърна нишка, съшила стихотворенията на Антонина в едно.  Тя е сякаш невидимата, но осезаема граница между миналото – то винаги е овално, топло, капсулирано в защитната обвивка на спомена – и бъдещето, което идва като зимата, с металния вятър „навял нещо остро в окото“.

Наред с това и предупреждението:

Невинаги ще е слънчев

лъчът, погалил лицето ти:

понякога ще е мълния

отразена в огледалото

Въпреки този дуализъм не бих нарекъл стиховете песимистични. По-скоро сигнализират, слагат ръка на рамото ни, държат ни нащрек. Антонина сочи към тополите на отсрещния бряг – „строени за битка със хладния вятър“. Вдигаме яките „в готовност за отбрана срещу времето“.

Докато настройвам мислите си за впускане в делника, в главата ми се върти този стих:

„Избрали сме чудесен ден за битка,

днес е непривично топла зимата“

Поезия на острите ръбове, своеобразно сбогуване с идеализма и признание за собствената ни човешка чупливост. Усеща се като камъче в джоба – натежава понякога, но дава сигурност, че не си съвсем беззащитен срещу зимния вятър на идните дни.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.