Предимствата да бъдеш аутсайдер


PerksДълго време не можех да се реша дали да изгледам The perks of being a wallflower, но в крайна сметка, веднъж започнал, нямах желание да прекъсна филма и да оставя историята недовършена. Когато книгата дойде при мен, знаех, че ще бъде едно интересно изживяване, но макар филмът да беше достатъчно добър сам по себе си, тайно се надявах книгата да бъде още по-добра. Или поне да отговори на повече въпроси, да ми даде повече яснота и детайли. Така и стана, но наред с разкритията, в ума ми се завъртяха още повече въпросителни – от тези, които не намират отговор между страниците, а остават да висят във въздуха след като си затворил задната корица…

Предимствата да бъдеш аутсайдер“ на Стивън Чбоски на пръв поглед е книга, която разказва за трудната адаптация на Чарли в училище и разкрива неговия вътрешен свят, описан чрез писмата му до анонимен получател. Не бих отнесла книгата към тийнейджърските романи обаче, защото за да я прочетеш „истински“, ти е необходима някаква житейска зрялост, в комбинация с остатъчна детска наивност, която много малко хора успяват да запазят. Авторът ме спечели веднага, тъй като начина, по който Чарли пише писмата си, е едновременно изключително лек, подреден и изпълнен с желязна логика, в същото време – много емоционален и грабващ. Действията на героя, които той описва на хартия, както и думите му, са толкова болезнено неприемливи за останалите, че момчето затвърждава позицията си на аутсайдер както сред своите връстници, така и в собственото си семейство.

the-perks-of-being-a-wallflower-e1351039566233

Истината е, че дори това има своите предимства. Най-хубавото в цялата книга е вярата, че съществува едно истинско и безрезервно приятелство, което може да е толкова силно, че само по себе си да бъде причината да живееш и да пребориш собствените си „демони“. Патрик и Сам се оказват най-хубавото нещо в живота на Чарли, а познанството им с тях се оказва ключът към неговото собствено опознаване.

Ако оставим обаче главните герои настрана, макар историите им да са наистина прекрасен образец на стихиите, които бушуват в една младежка душа, нещото, което ми достави най-голямо удоволствие от прочитането на тази книга, бяха свободните размисли на Чарли, които в много случаи съдържат едно скрито послание към читателя. Точно това са въпросителните, за които вече ви казах. И те изобщо не касаят моралните дилеми, не засягат въпросите за насилието, наркотиците, секса, защото за тях авторът се е изказал достатъчно свободно, без да задълбава в излишни размишления и оставяйки възможност на читателя да запази собствената си позиция. Чуденките са за начина, по който са изградени човешките взаимоотношения на всяко ниво, за комуникацията в обществото ни като цяло, за риска да бъдеш откровен първо пред другите, а после и пред себе си, за страха да погледнеш истината в очите и най-вече за това как да се измъкнеш, ако все пак се изправиш срещу себе си, срещу чувствата си, срещу мислите си.

Чарли го прави – той непрестанно разглежда ситуациите, в които попада, анализирайки себе си и чувствата, които изпитва спрямо другите, без обаче да подценява и техните емоции по въпроса. Това ме накара да го усетя близък и в някои моменти разпознавах себе си в този странен за другите герой, а когато останалите го съветват да не мисли токова много, ми се ще той да не ги слуша. Защото да си като всички, понякога е решение, което не носи никакви предимства.

Ако ви е станало любопитно, можете да разберете още повече за книгата и нейния автор, тъй като публикацията в нашия блог е последната спирка на едно априлско пътешествие. Повече за него можете да прочетете тук.

Няма начин обаче да я усетите напълно, освен ако не я прочетете. Затова всеки, който напише коментар под публикацията до края на седмицата, ще участва в томбола за копие от „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ на Стивън Чбоски. Можете да ни напишете любима мисъл, посветена на приятелството, или да ни разкажете някоя своя история, отново свързана с приятели. Ще се радваме да споделите емоциите си с нас. 🙂

Победителят ще бъде изтеглен в неделя вечерта и ще го споделим на страницата си във Facebook, така че не забравяйте да надникнете и там 😉

Публикувано от Девора
Книгата бе предоставена на Библиотеката от изд. ЕГМОНТ

20 мнения за “Предимствата да бъдеш аутсайдер

 1. Моят най-добър приятел е този, който изважда на показ най-доброто в мен. Хенри Форд

 2. Лицемерните „приятели“ ги дръжте на разстояние!!!
  Това ми е водещото в приятелските взаимоотношения.

 3. За къде сме без приятели – те правят щастието по-пълно, а тъгата – споделена! Те са най-големият късмет!

 4. Заинтригувана съм и ще гледам филма поне, благодаря за инфото.
  Поздрави!

 5. Приятелството е най-трудното нещо, което можеш да съхраниш дълго време, а съхраниш ли го е най-ценното нещо!

 6. Истинското приятелство не се състои в многото приятели, а в тяхната стойност.
  – Бен Джонсън

 7. Мисля, че нещото, което води приятелството е усещането, че си нужен и това че намираш своеобразна „публика“, пред която да се чувстваш значим. Не знам дали това е положителна или отрицателна оценка…Мисълта на Неруда – „Let us forget with generosity those who cannot love us“, за мен е всичко, което сумира отношенията между хората.

  1. И аз не знам дали е отрицателно, но и аз си мисля същото. 🙂
   Девора

 8. Щастлив човек е не този, които има много приятели,
  а които има малко приятели , но знае че са истински.

 9. Искате ли да съдите за един човек, вгледайте се в неговите приятели.
  Ф. Фенелон

  1. Надежда, вие печелите „Предимствата да бъдеш аутсайдер“. 🙂 Ще очакваме да ни напишете в мейл адрес и телефон за контакт, за да ви изпратим книгата. Приятно четене! 🙂

 10. Парите могат да ви направят заможни, но приятелите ще ви направят богати.

 11. „Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.“ 🙂

 12. Всеки чува, това което казваш. Приятелите слушат, това което казваш. Най-добрите приятели слушат това, което не казваш.

 13. „Нищо не оскърбява така един приятел, както недоверието: защото какво е приятелството, ако не единство на две души? А къде е това единство без доверие?“
  Марк Тулий Цицерон

 14. Надежда е късметлийката, която спечели „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Библиотеката и изд. ЕГМОНТ. Честито!

 15. Нищо не остава толкова дълго в ума и сърцето, колкото споделените моменти с приятели, тези, които помним и за които се сещаме с усмивка на лице, дори когато те не са до нас :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: