39 ключа – началото на историята


39Помня като малка как крадях книгите-игри на брат ми и никога не спазвах правилата, докато ги четях. Отварях всички страници с възможни варианти, изчитах ги и чак след това решавах коя стъпка да предприема. Не е в това смисълът на тези книги, ще ми кажете, но аз съм си такава – винаги се презастраховам. В днешно време обаче книгите игри отдавна са минало, а фантастичните сюжети са се пренесли в игрите на компютъра. „39 ключа“ е книга, която не позволява интерпретация на сюжета, но пък върви в комплект с карти, с които можете да бъдете още по-силно въвлечени в историята чрез специалния сайт на книгата. Ето как това четиво обединява книгата и играта, без обаче да има нещо общо с познатата система от моето детство.

Рик Риърдън е автор на книга първа от поредицата „39 ключа„, която се казва „Лабиринтът с костите„. Освен него обаче, зад идеята на това книжно и виртуално приключение стои и голям екип от редактори. Причината е, че това е поредица, в която главните герои, а и читателите, трябва да напрегнат до предел всичките си знания и да се вслушат в интуицията си, за да (първо) намерят и след това разгадаят тайните послания, които са ключове към една загадка и към едно огромно богатство. Не само липсата на знания и интуиция са нещата, които могат да спънат жадните за приключения и съкровища герои – в надпреварата с ключовете са включени няколко отбора, всеки със своите плюсове и минуси, всеки със своята стратегия на игра и скрити козове. Ние, като читатели, автоматично сме пренасочени към отбора на две деца – Ейми и Дан, които обаче се оказват достатъчно симпатични, напористи и храбри, за да са добрите герои в тази история.

Предполага се, че в книгата трябва да има доста стресиращи моменти, тъй като „лошите“ герои са доста безкомпромисни – нищо не липсва: експлозии, палежи, скачане от сгради, прекатерване през огради на тайни квартири и т.н., но всъщност всичко е токова наивно и по детски представено, че няма проблем да се чете и от по-малки деца. Действията в книгата донякъде напомнят на анимационно филмче – котаракът може да стане и на хармоника, но накрая се опъва, изправя и хуква пак след мишката. Не знам как стои това със следващите книги от поредицата, но тази е безопасна за четене от деца. Що се отнася до името – „Лабиринтът с костите“ – става въпрос за галериите с кости под Париж и точно тук смятам, че авторът можеше да се постарае повече, защото това са километри призрачни пещери, но все пак аудиторията на книжката ще е доволна и от описанието на черепи, с издълбано судоку върху тях… 🙂

Играта започва, когато прочетете книгата и се регистрирате на www.the39clues.com. Желая ви успех и огромно богатство! 😉

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. ЕГМОНТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: