Дъщерята на Сиена


SienaМарина Фиорато е авторка, с която е приятно да се пренесеш назад във времето и то не къде да е, а в Италия, дни преди Палиото на Пиаца дел Кампо в Сиена. В град, който не принадлежи на никого, няколко човека ще се борят за надмощие и именно конното надбягване ще бъде козът, към който всеки ще се стреми.
Освен главните герои, разбира се – техните копнежи са свързани единствено с любовта.

Първата ми среща с авторката беше с книгата ѝ „Мадоната на бадемите„, която много харесах, затова очакванията ми към новото четиво бяха доста големи. Макар и номинирана за „Най-добър исторически роман на годината“ от RONA*, тя не е източник на кой знае колко полезна информация за живота в Сиена през 1723 г. За сметка на това обаче богато описва различни въпроси, свързани с отглеждането и тренирането на състезателни коне, което, предполагам, не се е променило особено и до ден днешен и определено е любопитно да се научи.

Като оставим настрана това доколко информативна е книгата, защото тя все пак е написана със съвсем друга умисъл, прочитането ѝ носи на читателя минути на трепетно очакване за съдбата на главните герои – Пиа и Рикардо. Събитията не са непредвидими, но са вълнуващи, което ще е причината книгата да залепне за пръстите ви, докато не я изчетете до края.

Двата основни сюжета, които авторката проследява, са, от една страна, любовната история на едно младо момиче, продадено от баща си в една от най-ужасните фамилии в града, и на един странник с добро сърце, а от друга страна – заговорът на девет от най-богатите родове в Сиена срещу представителката на Медичите, която управлява града. Личните истории в книгата изместват по-драматичната сюжетна линия и всичко извън чувствата на влюбените и на Виоланте се развива някак театрално. На книгата не ѝ липсва драматизъм, който обаче не е постигнат чрез дълбочина на сюжетната линия, колкото чрез подробните описния на трупове, които в Сиена по това време явно не са били рядкост. Отмъстителният характер на някои от главните герои в крайна сметка се оказва художествена измислица, така че квартала на Орлите в Сиена ще трябва да се примири с черното петно, което тази книга ще лепне върху историята му. 🙂

Дъщерята на Сиена“ е прекрасна книга за задаващите се топли и лежерни почивни дни, защото въпреки леко стряскащите си на моменти епизоди, всъщност е история за майчината и синовната любов, за загубеното и отново намерено щастие, на споделената обич и за дълга преди всичко към тези, които са най-важни за теб. Какво по-хубаво и ценно послание от това?

Публикувано от Девора
Книгата бе предоставена на Библиотеката от ИК „Кръгозор“

*RONA – Асоциация на романтичните писатели

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: