Японският любовник


YaponskiqtLubownikСтраниците минават бързо едно след друга, героите срещат своите премеждия и радости, а аз ненаситно поглъщам щедри дози от творчеството на една от любимите ми авторки – Исабел Алиенде. Представям си колко интересно би било да мога да слушам историите ѝ лично, разказани в уютната атмосфера на нейния дом. Колко ли са щастливи приятелките и близките ѝ! Да имат Алиенде в живота си! Признавам, че им завиждам, но за сметка на това се утешавам с книгите ѝ. Днес заедно ще надникнем в „Японският любовник„, за да разберем каква история ни е подготвила този път латиноамериканската писателка.

Действието се развива в старчески дом в Сан Франциско, където между тези обитатели, които просто прекарват времето си там, спокойно и безгрижно, и тези, които са постъпили поради нужда някой да се грижи за тях, се намират интригуващи характери и пазители на романтични тайни. В книгата на Исабел Алиенде няма лоши и добри герои, няма крайности и сюблимни моменти. Историята тече като истинския живот и ни оставя да наблюдаваме естествения ход на нещата с философска примиреност, а не с чувствена емпатия. Съдбите на младата Ирина и умиращата Алма са белязани от какви ли не изпитания и въпреки това са предпоставка характерите на двете жени да станат по-богати, по-устойчиви и привличащи.

Когато Ирина постъпва на работа, тя открива пристан в приятелствата на възрастните хора, които я обикват и споделят с нея. Привлечена от мистериозната Алма, младата жена започва да разбулва тайни от миналото с помощта на внука на възрастната дама. Оказва се обаче, че и двете пазят тайни, които не искат да бъдат разкрити и още по-малко – обсъждани. За една от тях това е забранена любов, която се ражда по време на война и остава завинаги, за другата това е болезнено минало, в което не по своя воля играе ролята на жертва.

Като спасителен пояс тези жени имат до себе си мъже със силни характери, добри, искрени и борбени. Всъщност толкова добри, че чак изглежда неестествено. Ако не знаех, че е възможно да има и такива хора, щях да негодувам срещу липсата на реализъм. Но те са истински – пълнокръвни герои, които страдат, обичат и се раздават с цялото си сърце.

За книгите на Исабел Алиенде няма възраст – те могат да се четат от всеки, по всяко време, във всякаква ситуация. И колкото повече от тях имате в библиотеката си, толкова по-богати ще бъдете. Препоръчвам ви „Японският любовник“, както и всичко останало от авторката!

Девора

Вижте още от Исабел Алиенде в „Библиотеката“:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: