За нас

Създадохме блога за книги „Библиотеката“ през 2009-а година. Поехме по този път уж на шега – да записваме впечатленията, емоциите и чувствата си от прочетеното. Да ги споделяме с останалите. Да търсим съмишленици, да палим искрата и у други четящи, да говорим за онези книги, които ще останат дълго в съзнанието ни. Дълго след последната страница.

По пътя срещнахме мнозина като нас. Мнозина, за които четенето и споделянето вървят ръка за ръка. Когато започнахме, блоговете за книги се брояха на пръстите на двете ръце. Коментари се пишеха все още под самите публикации. Социалните мрежи не бяха това, което са сега. Днес за книги пишат, споделят, говорят, снимат клипове хиляди читатели на всякаква възраст у нас.

През 2012 г. за блога бяхме удостоени с престижната литературна награда „Рицар на книгата“. Но освен признанието на тази награда, през годините успяхме да спечелим нещо още по-ценно – доверието на много хора, които четат, харесват и очакват нашите ревюта. Хора, които успяваме да запалим за една или друга книга. Които намират следващото си любимо четиво, благодарение на „Библиотеката“.

Гордеем се, че през всички тези години не направихме компромис с ценностите, които положихме в основата на нашия блог. Тръгнахме с идеята да споделяме емоциите си от прочетеното – лично и пристрастно, и това винаги ще бъде така.

Може би най-важното за цялото това време е, че вървейки по този път, останахме заедно. Продължваме да четем, да откриваме нови любими заглавия, да си разказваме и съпреживяваме, да обсъждаме прочетеното. С много любов един към друг. Като плод на тази любов през 2017 г. в блогърското ни семейство се появи и още една малка бъдеща читателка, която вече възпитаваме в магията на хубавата книга.

И продължаваме. Заедно продължаваме. Лично и пристрастно. Благодарим ви, че сте с нас по пътя!

Девора Джамбова – съосновател и автор

Какво чете Девора: психология, романтика, детска литература, кулинарни книги, английска класика, пътеписи, мемоари, европейска литература, българска класика. Вижте публикациите на Девора тук.

Любими автори: Чарлз Дикенс, Томас Харди, Шарлот Бронте, Нарине Абгарян, Димитър Талев, Дж.К. Роулинг, Франсис Мейс, Луси Монтгомъри.

Георги Грънчаров – съосновател и автор

Какво чете Георги: исторически книги, антиутопии, военна литература, музикални биографии, класическа европейска литература, българска съвременна литература. Вижте публикациите на Георги тук.

Любими автори: Йозеф Рот, Стефан Цвайг, Джеймс Клавел, Георги Марков.

Политика на писане на ревюта в блога Библиотеката

Книгите, за които пишем в блога Библиотеката, са нашият личен избор на литература, която ни е приятно да четем и за която искаме да разкажем на нашата аудитория.

Блогът се пише изцяло на доброволни начала от момента на създаването си досега. За нито една от публикациите в него не сме взимали заплащане, било то от издателство или от автор. Някои от книгите са ни изпращани като бройка за ревю, а другите купуваме с личните си средства. Четенето, писането на ревюта, поддържането на сайта и социалните мрежи, графичното оформление и снимките в блога са безплатен труд, който полагаме за нашите читетели!
Ако обичате да ни четете и искате да ни подкрепите, можете да го направите чрез символично дарение с PayPal!

Благодарни сме на всички издателства и автори, които са ни гласували доверие през годините и продължават да го правят и сега, когато сме на повече от 1000 км разстояние! Ако сте автор или издателство и искате да представим ваша книга в блога, можете да ни пишете на и-мейл адрес bibliotekatamail @ gmail.com !

Имайте предвид, че запитването не означава атоматично прочитане и писане на ревю. Ако нито един от авторите няма интерес към жанра на книгата, молим да проявите разбиране. Нямаме физическата възможност да прочетем дори нещата, към които имаме интерес.
Запазваме правото си да не пишем ревю за дадена книга, дори да сме я прочели, ако преценим, че няма какво да споделим.
Важно е също така да подчертаем, че ревютата ни разказват за истинските ни впечатления от книгите, дори те да не са благоприятни за автора и/или съдържанието.

Девора и георги
%d блогъра харесват това: