Володимир Зеленски – от слуга до президент на народа


От ранните часове на 24 февруари тази година едно име обиколи земното кълбо и се настани в умовете и сърцата на милиони, наред с шока от пълномащабното нахлуване на Русия на украинска територия. В следващите дни и седмици Володимир Зеленски, бивш актьор и бизнесмен и настоящ президент на Украйна, ще се превърне в истинска суперзвезда, а видеоклиповете, които ежедневно споделя в социалните мрежи, ще се разпространяват по всички точки на света, предизвиквайки удивление.

„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“. Фотография: Г. Грънчаров

Ако до онзи момент личността на Зеленски не е била във фокуса на вниманието ви, то това по всяка вероятност се е променило след инвазията. Със смелото си решение да остане в Киев пред заплахата от нахлуващите руснаци, с няколко крилати фрази („Нямам нужда от такси, трябват ми амуниции!„) и с изключително умелата си комуникация украинският президент бързо печели сърцата не само в страната си, но и по света.

Кой всъщност е Володимир Зеленски? Какво знаем за него? Бивш актьор, придобил популярност със сериала „Слуга на народа“, в който играе ролята на учител, случайно избран за президент. Не е ли това невероятна прищявка на съдбата? Или напротив, е добре обмислена и режисирана кампания, в която Зеленски изиграва ролята на живота си. Наистина ли е герой, борец против олигархията, или е част от безкрайно сложната и заплетена игра на свръхбогатите в Украйна? Френските журналисти Режи Жанте и Стефан Сиоан се опитват да отговорят на тези и много други въпроси в книгата си „Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“.

Аз лично не бях обръщал особено внимание на украинския президент до онзи паметен 24-и февруари. Последвалите събития обаче, както и начинът, по който този човек комуникираше с аудиторията си, ми направиха силно впечатление като човек с опит в публичните комуникации. За първи път се сблъсквах с толкова съвършено обмислена комуникационна стратегия. Всичко в поведението на Зеленски, посланията му, облеклото, жестовете, действията му, беше точно премерено, служеше на определена цел. Изключително силен медиен образ, който бе в състояние да накара Съвета на Европа да го аплодира на крака, а милиони хора по света да споделят клиповете му с въодушевление.

Книгата на Жанте и Сиоан дава необходимия контекст и осветлява в известна степен пътя на Зеленски от безличния съветски град Кривой Рог до световната сцена на най-влиятелните държавни лидери. Ако и вие като мен не сте запознати с подробностите от житейския и професионален път на Зеленски преди войната, ще научите много интересни нюанси – за телевизионния канал „1+1“ и неговото финансиране, за продуцентската компания „Квартал 95“, за невероятния успех на „Слуга на народа“, чийто продуцент, съавтор и главен актьор е самият Володимир Зеленски; за особеностите на украинските зависимости от олигарсите и битките за влияние, интересите им в енергетиката и промишлеността; за смесените чувства, с които е приет Зеленски в началото, въпреки главозамайващия му успех на президентските избори, където печели със 73,22% от гласовете. Написаното от двамата автори потвърди и наблюденията ми за невероятно прецизното владеене на всички комуникационни похвати, което демонстрира Зеленски. Става ясно какъв екип стои зад него, а и бях изненадан да науча, че веднъж озовал се в президентското кресло, той бързо се обгражда с доскорошните си колеги от телевизията и „Квартал 95“, които назначава на ключови публични позиции. Ние в България познаваме сходен пример за политически възход на шоумен и сценаристите около него, който е напът да завърши печално, за разлика от украинския проект.

Самата книга не е типичната биография, липсва ѝ хронологична структура и определена дълбочина, а и с обем от малко над 200 страници не можем да очакваме кой знае какво разгръщане и вникване в детайла. Причината е очевидна – писана е буквално в последните няколко месеца след избухване на пълномащабната война и по всяка вероятност търсеща бърз отговор на рязко възникналата потребност от четива за феномена Зеленски. Същевременно не бих казал, че е повърхностна и писана от дистанция – и двамата автори познават добре Украйна, от години отразяват ситуацията там и притежават необходимите източници и разбиране за сложността на проблемите там. Това личи много ясно от вниманието, което отделят да говорят по-скоро за контекста на Украйна и украинското общество, отколкото да нищят пикантерии от личния живот на президента. Впрочем, като споменах личен живот, за него на практика изобщо не става дума – няма да прочетете нищо за жена му и децата му, мимоходом е споменато, че не завършва образованието си, обрисуван е родният му град, няколко думи за родителите му и… толкова. Режи Жанте и Стефан Сиоан са се постарали да звучат безпристрастно, да показват различни гледни точки, да надникват иззад публичния имидж и да осветяват потенциалните зависимости, включително и цитирайки редица разследващи журналисти. Това, което не могат да скрият обаче е голямото си възхищение към украинския народ и неговата воля и енергия да кове сам съдбата си, особено през последните години. Народ, чийто слуга Володимир Зеленски преминава от телевизионния екран в президентското кресло, за да завладее по-късно сърцата на своите сънародници като една от най-ярките личности на съвремието ни.

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: