Въздействие


WyzdejstwieПрочела съм всички новели на Джейн Остин в оригинал, изгледала съм почти всички екранизации, но въпреки това се оказа, че да прочета „Въздействие“ на български език е съвсем нова емоция. Трудно е да пишеш ревю за книга на автор, който е толкова болезнено познат на аудиторията. Ще се опитам обаче да си представя, че сред вас има и такива, които тепърва ще открият романтичния свят на английската писателка, най-вероятно чрез „Гордост и предразсъдъци“, и след това ще искат още от този свят, така че защо не продължението да бъде „Въздействие“!

Историята на Ан Елиът започва от момента, в който баща ѝ е принуден да даде под наем семейното имение, в което дъщерите му са прекарали своите най-хубави детски години. Типично за Остин, в тази новела главната героиня отново е една от няколко сестри и разбира се – най-умната, мила, възпитана, състрадателна и добра. Това не я прави лишена от пропуски в характера, напротив: тя е податлива на манипулация, прекалено смирена е и е необходимо доста време, докато поеме в ръце собствената си съдба.

Именно липсата на лична позиция, дори по най-личните въпроси в нейния живот, лишава Ан от любовта на живота ѝ. Противопоставянето на този съюз от страна на бащата и убедителните доводи на най-близката приятелка на Ан костват на героинята години на самота и съжаление. В един момент на хоризонта отново се появява капитан Уентуърт, който не се връща обратно, за да спечели сърцето на своята любима, а по-скоро, за да я накаже за нейното малодушие и отказа да стане негова жена. Започва се игра на ревност, емоционални срещи и объркани сигнали, в която се замесват няколко семейства. Стилът на Остин е увлекателен, макар не толкова богат и драматичен като на сестрите Бронте, но ако сте романтична душа, със сигурност няма да оставите настрана книгата, докато не я прочетете.

Сега ви препоръчвам да заредите лятната си купчинка с книги, като непременно включите в нея и новелите на Джейн Остин. Те са положителни, емоционални и красиви четива, които имат способността да карат хората да мечтаят. А това май вече се случва все по-рядко…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: