Внезапни думи


WnezapniDumiВ навъсеното стоманено небе плува един красив бял облак – това е една нежна книга с лирика, импресии, разкази и истории, написани от децата в един литературен клуб. За пореден път си давам сметка колко повърхностно започваме да гледаме на младостта, колкото повече се отдалечаваме от нея, затова мога да кажа, че се изненадах колко чувствени, мрачни, весели, интересни и впечатляващи произведения открих между двете черно-бели корици на „Внезапни думи“.

За литературния клуб „Дорис Тенеди“ знам от момента, в който се роди идеята за неговото съществуване, тъй като тази идея дойде от моята винаги ентусиазирана майка. С известна доза завист слушах за сбирките на по чаша кафе в близката до училището сладкарница, за словесните игри и интересните срещи, които правят. Слушах и си мислех колко е хубаво, че желанието такъв клуб да съществува, не е едностранно, а споделено от млади и талантливи деца. Когато пък излезе от печат и резултатът от тези редовни и увлекателни срещи, успях да открия себе си в написаното от някои от авторите, и то не моето позабравено Аз, което на 16-17 изливаше най-съкровените си емоции под формата на стихотворения, но и настоящето Аз, което на почти 30 години се припозна в написаното от деца с по 10 години по-малки и (уж) по-некалени в житейските неволи.

В книгата, разбира се, не всичко е мрачно, макар да има известна склонност към драматичен сюжет или развръзка при повечето автори. Мисля, че не случайно книжното тяло е решено в черно и бяло – точно както виждаш света, когато си на възраст, изпълнена с противоположни емоции. Освен литературните творби, на страниците има чудесни илюстрации, сътворени от талантливи млади художници.

Мога да кажа, че „Внезапни думи“ е любопитно, приятно и обогатяващо четиво за всеки, независимо дали познавате някой от авторите, или просто искате да останете впечатлен от мисълта, таланта и въображението на няколко талантливи деца. Това, което липсва на някои от авторите като богатство на речта и изказ, те компенсират със запомнящи се описания или красиво словосъчетание, което ви кара да повдигнете вежди, приятно изненадани от едно толкова точно попадение. Други пък са съвсем близо до съвършенството и водят читателя уверено за ръка през редовете на своите произведения. Ако попаднете на тази книга, добавете я към своята Библиотека. Ако пък вие самите участвате в подобно начинание, нека този хубав пример ви послужи за вдъхновение, защото няма да има по-щастливо бъдеще от това, в което младият човек създава, твори и реализира потенциала си!

Благодаря на всички автори (на текст и картини), които ми доставиха удоволствие с творбите си:

Елица Кирилова, Кристина Вавура, Десислава Кременлиева, Ванеса Захариева, Аделина Димитрова, Вероника Ткачева, Адриана Антонова, Калина Николова, Ралица Петрова, Марио Троянов, Асена Бояджиева, Кателина Узунова, Йоанна Иванова, Мариян Томов, Ния Харизанова, Димитър Мутафчиев, Лили Конярска и Рая Конярска.

Девора

 

2 мнения за “Внезапни думи

  1. Наистина ме заинтригувахте и се чудя дали бих могла да се сдобия с тази книжка по някакъв начин?

    1. Здравейте, Богомила! Интересът ви много ме радва! Доколкото знам, книжката може да се закупи от училището, на ул. „Нишава“ 66 в София.

      Поздрави,
      Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: