Персийски писма


„Персийски писма“ е моето запознанство с Монтескьо и се превърна в любов от първа страница! Романът на френския писател, аристократ, юрист и социолог зае челно място сред любимите ми книги и е четиво, което горещо мога да препоръчам на всеки, за когото имам добро мнение.

„Персийски писма“ е написан под формата на кореспонденция между главните герои – Узбек и Рика – и различни техни познати. Двамата приятели са персийци, които посещават Западна Европа: единият, за да избяга от зложелателите на родното си място, а другият – за да трупа впечатления и познания. Техният сблъсък с европейската действителност е описан плавно и всеобхватно, с чувство за сарказъм, но в последствие – и самокритичност. Докато Узбек не успява да намери своето място в новия си живот, редовните и не винаги пълни с добри вести писма от харема му в Персия пробуждат в него завист, деспотизъм и желание за мъст. Кореспонденцията на Рика е на пръв поглед много по-лежерна, изпълнена предимно с положителни емоции и любопитни наблюдения.

За мен „Персийски писма“ е философска книга, поднесена по най-четивния и увлекателен начин. Тежки и сериозни теми като религия, политика и култура са разгледани толкова фино и интригуващо, че читателят получава удовлетворение и наслада от всяка страница. Още от самото начало ме изненада именно това – как всеки разтвор ми носи някакво познание! Определено смятам, че този роман е богатство! Световна класика в най-изящната ѝ форма!

 

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: