Енциклопедия ЛЮБОЗНАЙКО – „Откъде идва храната“


Може би си мислите, че лесно бихте отговорили на въпросите на вашето дете, когато се обърне към вас и ви попита: „А откъде идва храната?“. Ще му разкажете, че месото идва от животните, а зеленчуците и плодовете растат от земята. Да, но шансът детето ви да прояви такова любопитство, без да бъде провокирано от нещо, всъщност не е толкова голям, колкото си мислите! Именно поради тази причина историята познава случаи, в които възрастни хора с почуда откриват, че морковите се вадят от земята, а да не говорим какъв огромен процент от населението вярва, че като яде яйца, поглъща неродени пилета… Ето защо, родители, съветвам ви да не чакате случайността, а да запознаете децата си отрано и по един страхотен начин с това откъде идват всички тези вкусни неща, които вашето мъниче открива в хладилника, в панерчето на масата и в чинията си всеки ден, по няколко пъти на ден!

Откъде идва храната“ е първа част от поредицата на енциклопедия „Любознайко„. Книжката е подходяща за деца в първи и втори клас, тъй като включва интерактивни странички, които изискват от малкия човек да „преговори“ наученото в предходната глава. Нищо не пречи обаче да я четете на мъничето и докато е още съвсем мъничко и да му показвате шарените картинки. Помня, че енциклопедиите, с които разполагах аз като дете, бяха спечелили моето внимание много преди да се науча да разчитам буквите в тях.
В тази малка енциклопедия има две геройчета, които съпътстват читателя през цялото време – това са Люба и Знайко, нарисувани като въпросителна и удивителна. Те разказват на детето на много прост и разбираем език за храната, а ето съдържанието, през което преминават: „Твоето тяло и храната„, „Плодовете„, „Не плодове, а ядки„, „Откъде идват зеленчуците„, „Не зеленчук, а гъба„, „Откъде идват протеините„, „Дарове от морето„, „Откъде идва хлябът„, „Откъде идва оризът„, „Откъде идва водата„, „Откъде идват подправките„, „Нещо сладко„, „Откъде идва медът“ и „К като… шоколад„.

Мисля, че тази книжка ще върви чудесно в комплект с разходка до някоя ферма, до градина, където се гледат кошери, или най-малкото до двора на някоя баба с кокошки. Показвайте на децата нашия свят и връзките, които обединяват всеки един елемент в него с останалите. А там, където срещате затруднение да отговорите на все по-трудните въпроси, потърсете помощта на Люба и Знайко. 😉

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: