Любими български рецепти


ljubimi_bg_receptiТова лято Gourmet Publishing отвориха вратите на вкусното си издателство, за да представят новата книга на Ивелина Иванова „Любими български рецепти“. Преди официалното събитие, група блогъри и кулинарни ентусиасти взехме участие във весел и полезен урок по замесване и разточване на кори за вита баница, където научихме куп любопитни детайли от шеф-готвача на списание МЕНЮ. Беше весело занимание, което завърши в компанията на всички останали гости на издателството, които дегустираха нашите парещи кулинарни творения и още от вкусните изкушения, които Ивелина беше приготвила по-рано сама.

През лятото, заради горещите дни и липсата на желание да включвам какъвто и да било топлинен източник, опитах единствено рецептата за миш-маш. В края на септември обаче топлината си отива с последните слънчеви лъчи, а мислите за топъл чай ме навестяват все по-често, така че не виждам по-подходящ момент от този да включите фурната и котлоните и да си припомните малко от родния вкус, независимо от това къде по света се намирате.

Любими български рецепти“ започва с кратко, но изпъстрено с детайли „гмурване“ в историята и особеностите на българските традиции в кулинарията и обогатяването на нашия вкус с продукти и рецепти от съседните ни държави. Книгата е подредена в 5-степенно меню, толкова характерно за нашите трапези: „салати и предястия„, „супи„“, „основни ястия„, „сладкиши“ и „хляб, баници и закуски„. Всяка рецепта има самостоятелен разтвор в книгата, като дясната страница е запазена за апетитна и приканваща фотография в стил „МЕНЮ“ (фотограф е Николай Камбуров).

Самото издание е луксозно с плътна хартия, високо качество на изображенията, с приятни графични детайли, удобно представяне на текста за продукти и рецепти и като цяло е повод за гордост както за издателите, така и за авторката. Обръщам внимание на тези подробности, които ми се струват изключително важни при подобна книга. Макар много от вас да я поискат за себе си, още толкова хора ще я купят като подарък за някой друг, както направихме и ние при посещението на наша близка приятелка от Щатите. Поне аз за първи път виждам толкова представителна книга за българската кухня. Всеки път, когато съм купувала подобно издание за някоя страна, която съм посетила по време на почивка в чужбина, съм се питала как е възможно при нас да няма книга за български рецепти, която да е също толкова привлекателна и също толкова достъпна (на всеки терминал в Париж например, където има вестници, има и кулинарна книга с френски рецепти на няколко езика). Ето защо не мога да си спестя голямото „Браво!„, още повече и заради факта, че книгата излезе не само на български, но и на английски.

Ако сте почитател на Ивелина Иванова и сте интерпретирали нейни рецепти в собствената си кухня, за вас тази книга ще носи своите познати характеристики. Тези, за които това ще е първи опит с нейните рецепти, мога да успокоя, че информацията е поднесена много ясно, коректно и пестеливо, така че да не се изгубите в излишни описания, а да се придържате само към това, което наистина трябва да направите, за да получите апетитен и красив краен резултат. В книгата не открих пропуски за нито едно българско ястие, което ми идва на ум при споменаването на „традиционна българска кухня“, такава, каквато сме свикнали да обичаме покрай кухните на нашите баби и майки. В същото време предложенията са пречупени през погледа на шеф-готвач, а много от рецептите предлагат ястия, които досега не съм опитвала (като „кашкавал на фурна“ и „запеканка от зелена ябълка и гъби“), които ще са прекрасно допълнение към личната ви кулинарна тетрадка с рецепти.

Девора

Може да се разгледате какво е съдържанието и да „разлистите“ книгата тук:

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: