Бал в Мулен Руж


Картината „Бал в Мулен Руж“ на граф Анри дьо Тулуз-Лотрек е вдъхновението, което стои зад заглавието на най-новия роман на Радостина А. Ангелова. На нея е изобразена мистериозна млада дама в розово и сякаш цялата картина е създадена, за да предаде единствено присъствието на тази красива жена на едно от най-емблематичните места в Париж. Авторката преплита една реалност с друга, паралена реалност – престоя на Пенчо Славейков в Париж през 1905 г. и красивата любов, съществувала между него и Мара Белчева, за да създаде свой романтичен свят, в който една картина обединява реални хора и измислени герои в роман, посветен на забранената любов.

„Бал в Мулен Руж“ разказва историята на младата студентка Ева, която е наполовина българка, наполовина – французойка. Животът ѝ поема неочакван обрат, когато разбира дълго пазена тайна за своя произход, а един дневник и един портрет ще ѝ помогнат да разгадае повече, отколкото е очаквала, защото в дъното на всяка лъжа и на всяка истина ни чака и прозрение за самите нас.

Нещо, което ме грабна от самото начало в книгата, е стилът на Радостина Ангелова – богат, детайлен, изпълнен с поезия, представена като проза. Харесах полета на въображнието на авторката, както и подробностите, с които този полет е записан на страниците. Определено ми беше интересно да прочета „Бал в Мулен Руж“, макар че в един момент сюжетът губи първоначалната си инерция и става предвидим. Това обаче не се оказа проблем за моя ентусиазъм да дочета романа за отрицателно време. Единственото, което не харесах, бяха писмата на „госпожица Мари“, тъй като те не разкриваха нищо ново, а би трябвало. Каквото имаше да разберем като читатели, разбрахме още от Гастон в самото начало.

Книгата е интересна и заради друга съпоставка, а именно – Франция и България. Макар единствените французи, с които се запознаваме в книгата, да са представени в не много хубава светлина, те, както и българите, са помилвани от перото на Ангелова: „Аз съм такъв, какъвто съм, а ето какво стои зад моите решения и характер.“.

Книгата не е типичното лежерно четиво, защото е написана с богат език, но ще се хареса на всички почитатели на романтиката, забраненото, страстната обич, смелите решения и на тези, които вярват, че нищо на този свят не се случва случайно,… било то и в роман!

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: