10-Minute Make-Up


10MUСлед обстойно обикаляне на софийските книжарници в търсене на книга за грим, единствената, която открих (често забутана на най-долния рафт и свита срамежливо между разнообразието от литература за коли, съвременна архитектура и диети), беше симпатичното предложение на Boris Entrup – ’10-Minute Make-Up’. Книгата се оказа чудесно и лесно въведение в света на декоративната козметика, което изобилства от идеи за визии във всякакви тонове и нюанси.

’10-Minute Make-Up’ е поглед в творчеството на симпатичния Борис, който практикува професията си на гримьор към козметичната марка Maybelline. На ваше разположение са 50 различни визии, които ще обогатят познанията ви с различни техники за нанасяне на сенки, руж, основа и червило. Макар книгата изобилства от предложения за външния ви вид, авторът не е пренебрегнал и основната теория, с която всеки, който ще посегне към четките за грим, трябва да бъде запознат. Въпреки това тези познания са твърде повърхностни, а и като цяло познати от обща култура, така че не можем да гледаме на изданието като на вид учебна литература.

След като се запознаете с основните инструменти, които ще са ви нужни за изпълнение на визиите, както и с различните видове техники, сигурна съм, че ще е лесно да следвате съветите на Борис и да изпълните много от визиите, които варират от ежедневни до по-смели и експериментаторски. Всеки грим е описан стъпка по стъпка и то по разбираем начин. Впечатлението ми е, че книгата е създадена не само с промоционална идея като авторски каталог, но и наистина има за цел да помогне на всеки ентусиаст да направи своите първи смели стъпки в грима.

Определено мога да препоръчам книгата на заинтересованите, особено предвид дефицита на подобна литература у нас, но за по-напредналите съдържанието най-вероятно ще се стори скучно и няма да може да грабне интереса им. За тези пък, които наистина искат да навлязат в дебрите на изкуството на грима, остава надеждата скоро да се появи по-голямо разнообразие от литература или опцията да си свалите книгите на Kevyn Aucoin като pdf, както направих и аз…

Девора

Едно мнение за “10-Minute Make-Up

  1. Освен книга за грим си трябват и много тренировки… иначе винаги крайният резултат е доста разочароващ 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: