Любимият Лиско приключенства по море


След първата ми среща с приключенията на Лиско миналата есен, беше въпрос на време да дойде и следващата книжка за малкия немирник. И тя, разбира се, не закъсня, защото „Приключенията на Лиско в гората“, след дълго отсъствие от книжарниците, бяха намерили нови читатели, даже може би ново поколение читатели.

„Приключенията на Лиско по море“ на Борис Априлов излиза с логото на изд. „Ракета“ (новият издателски бранд на добре познатите ни БГ Книга), но в същото оформление и стилистика като първата книга – твърди корици, хубава хартия и цветните илюстрации на художничката Мира Мирославова.

Нашият приятел Лиско вече се е възстановил от страховитите събития, случили се в първия том, и умът му отново започва да намисля лудории. „Трийсет дни можеш да бъдеш послушен, но трийсет и един – това е невъзможно. Трийсет и един дни никой не може да бъде послушен, колкото и послушен да е той“, това е желязната логика на малкото лисиче. Затова оставя бележка „Ще се върна след 2 месеца“ и тръгва на ново пътешествие с приятеля си Мокси, едно недотам умно магаре.

Разбира се, и тук има срещи с някои от вече познатите ни герои, като Мецан и Великия детектив Костенурко, а нестандартният хумор на автора се завихря сякаш с още по-голяма сила и размах. И там, сред изпълнените с детинско любопитство ситуации, в които попада Лиско, сред смешните диалози, са и уж небрежно подхвърлените, но така ценни бисерчета авторова мъдрост. Като тази например:

„Всичко си е уредено в живота, само че ние, малките, не знаем и затова вършим грешки“.

По много непосредствен, увличащ начин Борис Априлов споделя житейски уроци. Разкрива, че има разни животни и разни идеали; че докато целта на един може да е да види безкрайното синьо небе, то на друг идеалите са доста по-ограничени, стига му например една поляна с вкусен магарешки трън.

Колкото до Лиско, той, разбира се, попада в сериозно премеждие, когато ненадейно го залавя Синята акула с твърдото намерение да го изяде за рождения си ден. И когато е на крачка от неминуемата смърт, едни верни приятели и едни неочаквани съюзници ще помогнат за щастливия обрат, който винаги е важен в историите за деца.

А „Приключенията на Лиско по море“ определено е от историите, с които научаваш много за функционирането на света, когато си малък като нашия приятел, лисичето. История, която те учи, че „Светът наистина е чудесен, ако си изпълнен с копнеж да го видиш. Важното е да се връщаш. Където и да отидеш, мисли за връщането към онова малко парченце земя, което те е научило да бъдеш ТИ…“

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: