Какво да видим непременно на тазгодишния фестивал Cinelibri


Една от причините да харесваме есента, наред с печената тиква и края на морските снимки във фейсбук, е кино-литературният фестивал „Синелибри“, който тази година за пети път ще превземе киносалоните между 5 и 20 октомври. По традиция ще видим екранизации на страхотни романи, които очакваме с нетърпение, ще гостуват истински звезди, а съпътстващите събития предвещават незабравими емоции. Направихме бърз преглед на обявената програма, за да селектираме за вас няколко наши препоръки, без които е немислимо да си направите плановете за октомври. Част от екранизациите са на книги, за които сме ви разказвали през годините. Припомнете си и нашите ревюта, за да се подготвите отрано.

Ето пет заглавия, които не бива да  изпускате:

ОФИЦЕР И ШПИОНИН

„Офицер и шпионин“ на режисьора Роман Полански неслучайно е акцент в програмата тази година. Шпионаж и държавна конспирация се преплитат в този исторически трилър, екранизация по романа на Робърт Харис. Филмът е посветен на аферата „Драйфус”, която разтърсва френското общество и изтиква на повърхността много скрити дотогава процеси. В центъра на политическия скандал стоят обвиненията в държавна измяна срещу младия артилерийски офицер от еврейски произход Алфред Драйфус. През 1894 г. капитан Драйфус е несправедливо осъден на доживотен затвор на Дяволския остров.

ПРОДАВАЧЪТ НА ВЕСТНИЦИ И ЦИГАРИ

Безспорно заглавието, което очакваме с най-голямо нетърпение тази есен! Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер и е една от последните ленти с великолепния Бруно Ганц. „Der Traffikant” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена.  Докато очакваме прожекциите, не пропускайте ревюто ни за книгата на Зееталер.

Филмът вече премина на голям екран в страната, но ето шанс за онези, които са го изпуснали, да поправят този пропуск. Красива и вълнуваща история за съзряването на Толкин – за това как едно момче сирак пораства и става знаменит писател, професор и съпруг. Ужасите на войната съпътстват историята, но това не е военен филм, а филм за приятелството, любовта и неугасващите чувства. Удивителната кинематография е едно от главните достойнства на тази дългоочаквана биографична драма. Прочетете ревюто ни за биографията на Толкин от Хъмфри Карпентър.
Брит-Мари е 63-годишна, току-що е загърбила 40-годишен брак и дълъг живот като съпруга и домакиня. Като се има предвид славата й на заядлива пасивно-агресивна лелка, бъдещата й работа в малкия град Борг ще се окаже доста предизвикателна. Борг има една-едничка гордост в лицето на младия футболен отбор, а работата на Брит-Мари е да обучава момчетата… И това е само началото на едно пътешествие, изпълнено с битки и предизвикателства, с топлина и любов. Припомнете си историята за причудливата дама с нашето ревю.
Този филм не се занимава с Чернобил, а със света на Чернобил, за който знаем твърде малко. Свидетелствата на очевидците обаче са оцелели: учени, учители, двойки, деца… Те разказват за живота си преди Чернобил, а после и за катастрофата. Техните гласове създават дълга, страховита, но необходима молитва, която отеква силно и насърчава критичността към статуквото. Филмът е заснет по книгата на Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва“ – тежко, смазващо с трагизма си четиво, за което ви разказахме подробно преди време. Очакваме с нетърпение екранизацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: