Рей Бредбъри: Не се страхувай от тъмното!


Страхували ли сте се от тъмното някога? Хайде, признайте си, всички сме били деца, всички сме се страхували. Дори и Рей Бредбъри, който като дете се ужасявал от голямото стълбище в семейната си къща в Уокигън. Години по-късно, вече успешен писател, Бредбъри се връща към онзи отдавнашен страх, за да го пресъздаде в книга за деца. Ето го и стълбището, в прекрасно илюстрираното българско издание на „Включи нощта“, което се появи преди броени седмици от изд. „БГ книга“ и с илюстрациите на младата художничка Мира Мирославова.

Ако се питате откъде ви е познат стилът на Мира, нейна работа са и рисунките в „Нявгабъде“, първата книга за деца на Рей Бредбъри, която излезе у нас преди известно време. Почеркът на 20 и няколко годишната художничка си личи и тук – замечтани, изпълнени с фантазия, движение и детство илюстрации, с които застава редом до големия писател. Защото подобна книга е съвместно творчество и написаното от великия писател не би имало същото въздействие без визуалната му интерпретация от страна на художничката.

Ако надникнете из страниците на „Включи нощта“, ще научите за едно момче, което ужасно много обича лампи, но се страхува от тъмното. И, разбира се, е самотно, докато другите деца играят на воля в нощта. Една вечер на гости му дошло непознато момиченце на име Тъма, която му показала различна перспектива.

– Виж сега – казала. – Така не изключваме

светлината. Не, изобщо!

Така просто включваме Нощта.

А Нощта, обяснила му Тъма, това са щурчетата, жабките, голямата бяла луна.

– Кой ще чуе щурчетата, ако лампите светят?

Никой.

– Кой ще чуе жабките, ако лампите светят?

Никой.

– Кой ще види луната, ако лампите светят?

Никой.

– Помисли какво изпускаш!

Независимо дали сте се страхували от тъмното някога или не, в един момент може би вашето дете ще се изправи пред това предизвикателство. И ако не си спомните как сте го преодолели вие, опитайте с „Включи нощта“. Може тази красива книжка да е ключът към спокойния сън без страх от сенките.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: