Възход и падение на Третия райх – Том 2


Ако вече сте прочели ентусиазираното ми ревю на първия том от „Възход и падение на Третия райх“ на американския журналист Уилям Шайрър, то няма да се изненадате от реакцията ми и тук. Книгата е възхитителна! Толкова, че нямам търпение да ви споделя защо.

Спомняте ли си къде приключи първият том? Хитлер е изиграл всички европейски политици и е заграбил значителни територии, без да произведе изстрел. Полша ще е първата страна, върху която ще трябва да изпробва военната си мощ и го прави със светкавична война в ранните часове на 1 септември 1939 г. И докато в първата книга големият акцент пада върху дипломатическите маневри, подмолните действия на нацистите и наглостта им да играят опасна игра с нервите на Запада, то във втория том се отприщва истинската касапница.

Войната в Полша приключва бързо. Съветският съюз се присъединява към заграбването на плячката, а Хитлер вече гледа на запад. Втората световна война е започнала. Шайрър поднася събитията през изключителната гледна точка на очевидец, журналист, а по-късно и изследовател на огромни по обем архиви. Трябва да отбележим, че го прави блестящо. Не си спомням някога да съм чел толкова майсторски изплетен текст, в който историческите факти се допълват от записки, стенограми, дневници на участниците, извадки от доклади – все неща, които биха изглеждали като кръпки, но в случая са майсторски вплетени в текста, подсилвайки аргументацията и цялостното усещане.

Докато първият том е стряскащ заради осъзнаването на всички онези начини, по които ужасното възшествие на нацизма би могло да бъде спряно още в зародиш, то вторият том е шокиращ с мащабите на последвалата касапница. Шайрър сравнително бързо преминава през светкавичната окупация на Дания и Норвегия, прегазването на Франция и кампанията на Балканите, за да „обърне прилива“ с нападението над Съветския съюз, където непобедимият дотогава Вермахт затъва в калта. Именно на изток се отприщват и най-големите зверства на нацистите, които са безмилостно изложени в немалко трудни за преглъщане страници. Унищожаването на евреите, „подвизите“ на айнзацкомандите в завладените територии, бездушното изтребване на военнопленници с глад, медицинските експерименти, лагерите, газовите камери и крематориумите показват призрачните картини на новия световен ред, замислян от германците. Кошмарно е да го четеш синтезирано в историческо изследване, но още по-кошмарно е тук, където Шайрър обилно гарнира с документи, доклади на извършителите, самопризнания от Нюрнберг и извадки от дневниците на най-садистичните палачи. А плановете на нацистите за следвоенна Европа са върхът на мрачните халюцинации, които единствено разгромът във войната предотвратява. Неволно се замислих какво би станало, ако тази шайка главорези бяха спечелили това противоборство и ми се зави свят от представата. Всяка антиутопия изглежда като детска приказка в сравнение с плановете на Химлер, Розенберг и компания.

Друг ключов момент, на който авторът се спира в изключително много детайли, е заговорът срещу Хитлер и атентатът от 20 юли 1944 г. Как се стига до него, колко неуспешни опити го предхождат, какво се случва със заговорниците – събитията почти буквално оживяват, толкова дълбоко ни въвежда в историята забележителният журналист.

Насилието, отприщило се в цяла Европа през онези години, намира своята кулминация с наближаването на съветските войски към Берлин. Тук, в центъра на „хилядолетния райх“, се разиграват финалните сцени от падението на Хитлерова Германия. Последните седмици на фюрера, затягането на обръча около столицата и самоубийството на Хитлер са пресътворени с хирургическа прецизност. Детайлите са толкова много, че усещането е като гледане на филм. И филм действително има – немският Der Untergang („Крахът на Третия райх„) с ненадминатия Бруно Ганц в главната роля сякаш е изигран директно от страниците на Шайрър. Сцените от него са буквално описани от американския журналист няколко десетилетия по-рано, изградени на база многобройните свидетелства за онези събития.

Трудно можеш да останеш равнодушен към такава книга. Освен, че е наистина добре написана, тя е доста силно предупреждение докъде може да  доведе безумието, когато е облечено в неограничена власт и е изпълнено с фанатизъм. И същевременно е отрезвяващо четиво за всички онези, които са склонни да флиртуват с идеите на нацизма. В контекста на засилващите се течения на крайнодесни идеологии, супремасизъм и ултранационализъм ми се иска повече хора да обърнат внимание на Шайрър и неговия монументален труд.

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: