21 урока от Ювал Ноа Харари


Ювал Ноа Харари е еманация на всичко, което може да изправи косите на всеки пуритан – той е евреин, който взема на подбив религията; открит гей; веган, медитиращ по два часа на ден и учен, който поставя под съмнение почти всичко, в което вярва средностатистическият човек. И най-важното – не се колебае да го заяви в прав текст и по увлекателен начин. В резултат на което в момента е един от най-четените автори в света, любимец на милионерите, постоянен автор в книжните списъци на Марк Зукърбърг и Бил Гейтс, а всяка негова книга се превръща в сензация.

Харари се сдобива със световна слава с излизането на „Sapiens. Кратка история на човечеството“, в която обяснява хилядолетията човешка история по удивително ярък и пленителен начин и дава доста любопитни отговори на въпроса „Как сме стигнали до тук?„. Продължението отправя поглед към бъдещето, където Homo Sapiens може да се превърне в божество, в съвсем нов биологичен вид.

В „21 урока за 21 век“ Харари се спира на света тук и сега и прави кратък преглед на най-важните явления, които оформят нашето настояще и ни водят към бъдещето. Технологичните предизвикателства – изкуственият интелект и алгоритмите, огромната власт на Big Data вече не са някаква научна фантастика – те са тук и определят решенията ни, настроенията ни. Знаят повече за нас, отколкото можем да си представим. Прогнозите на Харари са стряскащи, но трезви и могат да накарат много хора да се замислят за начините, по които позволяваме на алгоритмите да получат контрол над решенията ни.

Не само технологиите обаче оформят света, в който живеем. Други явления, доста по-древни, продължават да въздействат мощно над човешките общества. Религията, национализмът, тероризмът, имиграцията поставят под въпрос цялото бъдеще на либералната демокрация.

21-те урока всъщност са отделните глави на книгата, разделени в пет основни теми. Самият Харари в послеписа споделя, че книгата се е родила в разговор с публиката – много от главите са създадени в отговор на въпроси, а части от нея са публикувани и по-рано под формата на статии и есета в различни медии. Това може да се долови на места, защото има пасажи, които звучат много стегнато, силно и самостоятелно.

Макар книгата да е озаглавена „21 урока за 21 век“, Харари не бърза с уроците. Вместо това през повечето време разстила пред читателите своите разсъждения по темите, провокира размисъл, показва интересни гледни точки и задава много въпроси. Същевременно доста методично лишава читателите си от илюзии за света, в който живеем – свят, наводнен от фалшиви новини, подчинен на алгоритми, които поставят под въпрос съществуването на т. нар. „свободна воля“.

„В свят, наводнен от ирелевантна информация, яснотата е сила“

Едва в последните две части аз лично открих истинските и най-силни уроци на Харари. В брилянтната глава, посветена на образованието, той прави категорична оценка за безполезността на образователната система и директно се обръща към подрастващите със съвета: „Не разчитайте твърде много на възрастните!Повечето от тях ви мислят доброто, но те просто не разбират света!„. Там стига и до същинското послание в своята книга: „Познавайте себе си!„. И обяснява: „От хиляди години философи и пророци са призовавали хората да познават себе си. Този съвет обаче никога не е бил по-належащ, отколкото в 21 век, защото, за разлика от времето на Лао Дзъ и Сократ, сега имате сериозна конкуренция. Кока кола, Амазон, Баиду и правителството се надпреварват да ви хакнат. Не смартфона ви, не компютъра ви, нито банковата ви сметка – надпреварват се да хакнат вас и операционната ви система. Може да сте чули, че живеем в епоха, в която се хакват компютри, но това дори не е половината истина. Всъщност, живеем в ерата на хакването на хора!„.

Прочетете няколко пъти тази глава. Ще ви порази с откровеното си послание и с предупреждението, което отправя. Не че в предишните глави няма силни послания, разбира се. Пасажите, посветени на религията и секуларизма, са сред любимите ми. Харари е брутално добър в аргументираната си критика към религията и отделя доста време да развенчава заблудите, интегрирани в нея, особено в така близкия на културата му юдаизъм. Всъщност ако нещо ми липсва в тази книга, то това е образният език, хуморът и живописните примери, с които изобилстваше Sapiens. Не че липсват напълно, но определено са по-малко, а цялостното звучене на „21 урока“ е някак сериозно, подобно на сгъстяващи се облаци на приближаваща  буря. Като в следното предупреждение:

AI често плаши хората, защото не вярват, че AI винаги ще се подчинява. Гледали сме твърде много научна фантастика за роботи, които се изправят срещу господарите си, тичат в амок по улиците и стрелят срещу всички. Истинският проблем с роботите обаче е точно обратното. Трябва да се страхуваме от тях именно защото винаги ще се подчиняват на господарите си и няма да се разбунтуват.

В началото споменах, че Харари неизменно присъства в списъците с препоръчвани книги на Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Явно това не го кара да се ласкае твърде много, защото често споменава собствениците на технологичните гиганти в книгата си именно в контекста на опасностите, които тяхното могъщество представлява. Илюстрирам с един цитат за поведенческите аномалии, предизвикани от фейсбук:

„Зукърбърг казва, че Фейсбук е решен „да продължава подобряването на инструментите, които ви дават възможност да споделяте преживяванията си с другите“. Това, от което хората имат нужда обаче, е инструментите да се свързват с техните собствени преживявания. В името на „споделянето на преживяване“, хората са окуражавани да разбират какво се случва с тях по това как го виждат другите. Ако се случи нещо вълнуващо, първата реакция на фейсбук потребителите е да извадят смартфоните си, да го снимат, публикуват онлайн и да чакат за лайковете. В този процес те почти не забелязват как самите те се чувстват. Това се определя все повече от онлайн реакциите към случилото се.“

В заключение бих казал, че „21 урока за 21 век“ е логичната стъпка на Харари в усилията му да обясни на атрактивен език миналото, да даде предсказания за бъдещето и да покаже къде помежду двете се намира нашият свят. Когато познаваш толкова добре Homo Sapiens от перспективата на учен, можеш да си дадеш сметка за слабостите му, да ги посочиш смело и да разкриеш как се експлоатират те от различните заплахи на съвременния свят. Сигурен съм, че всеки ще открие за себе си ценен урок. Аз лично спрях погледа си на последната глава, един от малкото моменти, в които Харари си позволява да говори за себе си и собствените си открития, вместо да прави глобални разсъждения. Да разберем повече за собствените си умове преди алгоритмите да ни изпреварят действително ще се окаже предизвикателството пред нашето поколение.

Публикувано от Георги

Едно мнение за “21 урока от Ювал Ноа Харари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: