Царска България оживява в цвят в албум със 140 фотографии


Замисляли ли сте се, че българинът има историческо далекогледство? Погледът му винаги е обърнат към далечното минало, мержелее му се България на три морета, въздиша по епичните победи на хановете, оплаква войниците на Самуила. Но за близкото минало пред очите му има някаква мъгла. Третото българско царство, от чийто край ни делят по-малко от 80 години, изглежда като terra incognita за повечето съвременници днес. И едва през последните години се забелязва повишен интерес към този кратък, но наситен със събития период. Българинът започна да търси и споделя избелели фотографии в интернет, да разпитва възрастните си роднини за останалите във забвение предци, да сглобява оцелелите отломки от архитектурния, исторически и културен облик на една отминала епоха. Епохата на Царство България.

Като следствие от този повишен интерес в края на миналата година излезе едно забележително издание. Луксозен албум със 140 фотографии, озаглавен „Царство България в цвят“ и подготвен в сътрудничество от сдружение „Българска история“ и „Royal Bulgaria in Colour / Царство България в цвят“. Винаги съм се възхищавал на младежите, които стоят зад сдружение „Българска история“, защото с техните усилия не просто възкръснаха редица забравени книги за български държавници и пълководци, но намериха пътя си към сърцата и умовете на хиляди хора. Този път обаче са надминали себе си с блестящата идея и качественото изпълнение на този албум.

Селекцията включва снимки от епохата на Царство България, оцветени с компютърни технологии и подредени тематично в няколко области – Българското село, Архитектура и градска среда, Случки и събития, Дейци на науката и изкуството, Политици, държавници и дипломати, Пълководци и др. Придружени са от кратки текстове, които – когато е възможно – дават информация за събитията или личностите на снимката, а когато липсва такава, разказват най-общо за епохата и темата, илюстрирана от фотографията.

Да прелистваш този албум е истинско удоволствие. Често се улавях, че се взирам дълго в детайлите, които в цвят са наистина много по-различни и правят картината пълнокръвна. Облеклото на селяните с пъстротата от шевици, пояси и различни препаски, лъскавите униформи на военните или богато декорираните парадни облекла на царете и висшите пълководци представляват такова богатство от детайли, което дълго ще задържа погледа ви върху снимката.

Някои от фотографиите са широко известни. Други виждам за първи път. И при двата случая, заради оцветяването, сякаш става дума за съвсем ново преживяване. От страниците надничат обикновени българи, които бият масло или подозрително поглеждат към камерата, строени пред селската пивница; млади момчета с калпаци и жени със забрадки и сведен поглед; мустакати революционери и войнствени генерали; писатели и поети, художници и политици. Тук са Антон Страшимиров и Константин Величков, Пенчо Славейков и Стилиян Чилингиров, но и чешките художници Ярослав Вешин и Иван Мърквичка, останали завинаги свързани с България. Тук са генерали като Владимир Вазов и Михаил Савов, пълководци като Иван Колев и полковник Дрангов, обикновени войници в окопите по време на Балканската и Първата световна война. Тук е и царското семейство, което излъчва едновременно дистанцираност, но и скромност дори в оцветените фотографии. Блясъкът, така обичан от Фердинанд, липсва почти изцяло при наследника му и неговото семейство.

И тук някъде, с ликовете на малкия Симеон и княгиня Мария Луиза, албумът свършва, въпреки че Царство България формално продължава съществуването си още три години след последно уловените кадри. Авторите на албума щадящо са спестили на читателя насилствения край на Царството в периода от 9 септември 1944 г. до обявяването на републиката през 1946 г.

Ценна находка е този албум. В едва 160 страници е побрана най-славната, но и трагична глава от книгата, която българският народ пише вече повече от 1300 години. И макар да ни делят едва три поколения от онези години, Царство България е все още потулено в сенките на историята, където дебната много призраци. Надявам се, че издания като това ще бъдат от полза за всеки, който иска сам да надникне там, в забравеното минало, и да извади своите уроци от него.

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: