Възход и падение на Третия райх


„Уау, какво приключение се оказа тази книга!“ рядко е реакция, отнасяща се до документално четиво. В случая обаче слагам три пъти „Уау!“ и се подписвам под твърдението си с две ръце, защото „Възход и падение на Третия райх“ на Уилям Шайрър е точно това!

Сигурен съм, че едва ли го очаквате от книга с подобно заглавие. Документалистиката, особено в такъв обем (този първи том е внушителните 750 страници), може да бъде смазващо скучна дори за най-закоравелите фенове. А по темата за Третия райх се е изписало толкова много, че какво друго да очаква човек освен повторение на вече четени неща?

ptr

Е, тук случаят е много различен, повярвайте ми. Задълбоченото изследване на Уилям Шайрър е най-пълното и същевременно най-интересно четиво на тема Третия райх, на което някога съм попадал. Това не е случайно. Шайрър, който става свидетел на създаването и издигането на Райха като американски кореспондент в Германия, десет години след войната е един от историците, които се заемат със задачата да разучат 485 тона пленени документи, предимно на Министерството на външните работи, НСДАП и Гестапо. В резултат се ражда тази книга, която блести с брилянтната комбинация от хронологичност и подреденост, достъп до уникални архивни документи и лични наблюдения от страна на самия автор, който е имал историческия шанс да присъства в горещите точки на най-знаковите събития от 30-те години в Европа. Събитията, тласнали в крайна сметка света към война.

Признавам, че в началото тръгна трудно. Не е лесна задача за един автор да въведе ред в описанието на безумния хаос, настъпил в Германия след краха на Първата световна война, мътната обстановка на 20-те години, безбройните съмнителни личности, партии, противопоставяния и интриги, в които в крайна сметка си проправя път един никому неизвестен австрийски ефрейтор. Подробно е описан пътят на Хитлер до завземането на властта и първите няколко години на Третия райх. Доста описателни са страниците, разказващи за различните социални аспекти на новия ред, младежта в Райха, съдебната система, културата, работниците и като цяло живота в държавата на Хитлер, където всичко е подчинено на волята на диктатора. С изключителен драматизъм се открояват първите прояви на организирано насилие – „Нощта на дългите ножове“, когато фюрерът се разправя с вътрешнопартийната опозиция, и „Кристалната нощ“, първият мащабен погром срещу евреите.

Книгата обаче започва да прилича на истински трилър, когато вече придобилият увереност фюрер на Германския райх започва първите си стъпки към тоталната война – превъоръжаването, отхвърлянето на Версайския договор, окупацията на демилитаризираната Рейнска област. Тези страници изобилстват от безценни документи, писма, стенографирани разговори, заповеди и телеграми, които разкриват сложната и същевременно безумна игра на нацистите.

Огромна част от книгата е посветена на двете най-знакови събития, отворили пътя към войната в Европа – Аншлусът с Австрия и унищожаването на Чехословакия. Безценни са тези страници, а драматизмът в тях е отвъд фантазиите. Начините, по които Хитлер и приближените му инсценират едно или друго събитие, гаврят се с официални представители на съседни държави или плетат невероятни лъжи, за да оправдят агресията си, са просто чудовищни. И нещо друго става безкрайно ясно от книгата на Шайрър – огромната вина на Франция и Великобритания и техните правителства за възхода на Хитлер и в крайна сметка за допускането на войната. Толкова погрешни решения, толкова фрапантни компромиси в моменти, в които е трябвало да проявят твърдост… Нещо повече, по отношение на Чехословакия Чембърлейн буквално поощрява Хитлер в неговите астрономически претенции.

Тъжно е да прочетеш колко пъти е можело действително да бъде предотвратена войната, да бъде сврян в миша дупка нацисткият диктатор и съдбата на Европа да поеме в друга посока… Но е факт, че зад аурата на непобедим завоевател, която Хитлер си изгражда, стоят и страшно много случайности, огромен късмет и огромно количество грешки на европейските държавници. За тях Шайрър е безпощаден и не се уморява да изтъква всяка една от тях в пълни подробности.

Кулминацията на този първи том е агресията срещу Полша, развила се като истински филм и дала началото на Втората световна война. След като първата книга е толкова силна, само мога да си представя какво ще е във втората! Предстои да разбера, а междувременно няма да спирам да препоръчвам това издание на всеки, който се интересува от уникалната гледна точка на Шайрър към триумфа и трагедията на Третия райх. Безценен труд, неслучайно претърпял 101 издания само в САЩ. Адмирации към изд. „Изток-Запад“, които се осмелиха да издадат на български двата тома. Не знам дали инвестицията им се е оправдала, но искрено се надявам. Тази книга заслужава да бъде прочетена у нас!

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: