„Земя за прицел“ – началото


Има отлични книги, за чието съществуване знаеш отдавна, но те просто не са успявали да влязат в живота ти. До момента, в който някоя случайност открехва вниманието ти към тях и започваш да съжаляваш, че не си ги открил по-рано. Но тази закъсняла среща се превръща в литературно събитие, щипка осъзнато удоволствие. Често това е някоя класика, но и по-съвременната проза крие изненади от подобно естество.

Срещата ми със Свобода Бъчварова е сред тези „закъснели“ литературни събития и бе провокирана от прекрасните нови издания на петтомника „Земя за прицел“, които се появиха в началото на годината с логото на „БГ книга“. Първоначалната ми реакция беше: „О, това са твърде много томове, абсурд!“. След това любопитството надделя (признавам си, надделя над скептицизма ми към съвременните български писатели, творили през втората половина на ХХ век). Още с първите няколко страници усетих, че книгата просто ме засмуква. Скептицизмът бе заместен от безкрайно учудване, от приятна изненада. Получи се химия, която е възможна само при сблъсъка с истински добра литература. А „Земя за прицел“, бога ми, е точно това!

София, началото на ХХ век. Младото княжество вече е на картата на Европа, а в него кипи бурен икономически и политически живот – тясно преплетени, разбира се. Строителите на съвременна България са политици, военни, ветерани от Априлското въстание и Освободителната война, финансисти. Сред тях е могъщата фигура на Борис Скарлатов – банкер с огромен опит, предприемчивост, връзки и най-вече нюх към парите. Скарлатов е капиталист – възприема парите не като стока за трупане, а като нещо, което трябва да се завърти, да повлече със себе си развитието на една или друга област, да донесе растеж. Личността на стария банкер постепенно израства пред читателя в цялата си детайлност – богатата къща, противоречивия личен живот и нелеката семейна история, обкръжението, познанствата. И, о, каква изненада! Скарлатов не е демонизиран, не е представен като кръволок  без човешки образ, както комунистическата пропаганда се е опитвала да внуши в течение на десетилетия. Напротив, виждаме го в човешки образ – със своите слабости и силни страни, с емоциите, които понякога са разрушителни, а друг път твърде хуманни. И този образ, този капиталист се е промъкнал изпод зоркия поглед на литературния цензор в социалистическа България? Изненадата ми беше голяма.

Нещо повече, за първи път може би от „Тютюн“ до този момент виждаме толкова детайлен поглед над света на капитализма. Чуждестранни банки търгуват с влияние, водят се преговори за държавен заем, а основни действащи лица са банкери, финансисти, дипломати, политици. Сцените, в които Скарлатов е в стихията си и планира инвестиция в смел нов проект и търси съмишленици сред хора, на които познава дори кътните зъби, са потресаващо реалистични и толкова екзотични за роман, писан през 80-те! През цялото време имах усещането, че чета нещо твърде актуално, напълно съотносимо към днешния ден, където – каквото и да си говорим – именно силни личности като Скарлатов и неговите познати предприемачи – движат икономиката и кръговрата на паричните потоци.

Зарязах всичките си предразсъдъци и бях погълнат от роман, чието звучене е на нивото на световната съвременна класика. Усещането ми от първите 200 страници бе за български аналог на „Тай пан“, един от бисерите в Азиатската сага на Клавел.

С развитието на сюжета на сцената излиза синът на стария Скарлатов, който дава началото на втора, също така интригуваща сюжетна линия. Неговият образ, по много характеристики противоположен на бащиния, обещава повече от любопитно действие по-натам в романа. В самия край на първи том той преживява драма, която по всяка вероятност ще промени избрания от него път и ще го приближи още повече до съдбините на родината. А тези съдбини са особено присърце на Свобода Бъчварова, която изгражда удивително ярък образ на една почти забравена България и нейните строители. Парадоксално – строители, които са в забвение и немилост от същия този режим, допуснал все пак на пазара да излезе толкова дързък роман.

Продължавам към втори том с настървение и огромен ентусиазъм!

Публикувано от Георги 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: