Когато Манго срещна Бамбам: история за едно приятелство


Взех тази книжка с идеята, че сигурно ще се хареса на Девора, нежната половинка на „Библиотеката“. Истината е обаче, че преди да стигне до нея, вече я бях прочел и останах очарован. Да, именно аз – вечно ровичкащият се във военни книги скептик, изпаднах в истинско умиление от тази малка книжка.

mango-i-bambam-savsem-ne-prase„Манго & Бамбам. Съвсем НЕ-прасе“ е новото прекрасно издание на младото издателство „Лист“, в което едни хора, разбиращи книгоиздаването като призвание и преди всичко любов към книгите, са решили да не правят никакъв компромис с тези си разбирания. Резултатът – красиви книги, стилно оформление, внимателен подбор на заглавията и усет за детайлите. А в случая с „Манго & Бамбам“ тези неща имат огромно значение, повярвайте ми.

За какво става въпрос ли? За една смела и отзивчива, наистина добра приятелка и едно съвсем НЕ-прасе, новодошъл в забързания град. Е, и за други герои, които ще видите в илюстрацията по-долу. Истината е, че Поли Фейбър е сътворила невероятно топла история за приятелството, която ще очарова малките читатели, но и родителите им. Написана на достъпен, но не и инфантилен език, с много хумор тя поставя героите си не в някаква приказна страна, а в съвременния забързан град. В него таткото винаги е зает със своите сметки, шофьорите на автомобили са изнервени, съседката е злостен колекционер на екзотични животни, но доброто съществува. Както и един тапир на име Бамбам, незнайно как попаднал в големия град, който се страхува от тигри, но не би отказал бананови палачинки. Бамбам ще намери приятел в лицето на Манго – едно момиче, което го бива в какво ли не,  може да скочи от най-високия трамплин в басейн, без да си държи носа, както и да си мърда ушите, докато смуче близалка.

mango-01

Историята е затрогващо прекрасна, а  изключителните илюстрации на Клара Вулайъми правят книжката малко съкровище. Не знам кое е най-важното, което малките читатели биха намерили в нея, но това, което открих аз, бе терапевтичният ефект от прочитането й. Да, понякога и ние, големите в забързания град, изморени от своите сметки като таткото на Манго, имаме нужда да „изключим“ и забавим оборотите с една топла история за необикновено приятелство.

Прекрасен избор, издателство „Лист“!

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: