„Трескав блян“ оставя кървава диря в мътните води на Мисисипи


През последните 2-3 години все така се случва, че тъкмо в хладината на зимните месеци попадам на някоя разкошна книга за морски приключения, кораби и тайнствени сюжети. Всичко започна с любопитната пиратска „Канела и барут“ на Илай Браун, след това миналата година бе невероятният арктически воаяж с „Колекционерът на изгубени неща“ на Джереми Пейдж, а тази зима тръгваме не по море, а по мътните води на Мисисипи с нещо изключително…

„Трескав блян“ ме хипнотизира с корицата си още от пръв поглед. Мрачна, сурова и загадъчна, в отличителния стил на Живко Петров тя крие в себе си различни полускрити детайли, които подсказват какво ни чака вътре. Не, не е фентъзи в стил „Игра на тронове“, въпреки името на Джордж Р. Р. Мартин върху корицата. Създателят на седемте кралства се е насочил в добрите традиции на готическата литература, за да срещне Брам Стокър с Марк Твен в една мрачна история от Американския Юг в средата на XIX век.

treskav-blyanЗаинтригувах ли ви? Може би трябва да ви кажа още, че освен силната корица, книгата е и в страхотен превод, дело на Слави Ганев (да, същият, който преведе „Дракула“ в новото издание на „Сиела“). Натъпкан с енциклопедични знания до последната клетка, в предговора си към „Трескав блян“ Слави прави страхотен преглед на готическата литература и търси мястото на романа в наследството на заглавия като „Замъкът Отранто“, „Портретът на Дориан Грей“ и „Интервю с вампир“. И наистина, влиянието на цяла плеяда класически произведения се долавя в изпълнения с мистерия вампирски роман на Дж. Р. Р. Мартин.

Всичко започва в Сейнт Луис през април 1857 година. Капитан Абнър Марш плава от години по Мисисипи, дори притежава собствено параходно дружество, което обаче изпада в затруднено положение след мразовитата зима. Сякаш от нищото точно в този момент се появява примамливата оферта на непознат джентълмен – двамата да станат съдружници и да построят най-величествения и бърз параход, плавал някога по Мисисипи. За Марш това се превръща в бленуван идеал и той приема предложението въпреки някои смущаващи особености. Така се ражда „Трескав блян“ – шедьовър на речното корабоплаване в Щатите, целият в бяло и сребристо, с дълги комини, завършващи с извивки във формата на цвете. Съдружникът на Марш, Джошуа Йорк, излиза от каютата си само нощем, има доста странни приятели, понякога изчезва необяснимо и плаши екипажа с цялата си загадъчност. Макар сделката между двамата да включва липса на каквито и да било въпроси, много скоро Абнър Марш ще стане подозрителен. А истината, оказва се, надхвърля всичките му подозрения.

Йорк принадлежи към древна раса, наричана различно по света – вампир, кръвник, носферату… Част от слуховете, които хората разказват за тези същества, са мит. Не се плашат от кръстове, нито от сребро. Дневната светлина обаче е пагубна за тях. А веднъж месечно изпадат под въздействието на страшната алена жажда. И тогава се отприщват насилие и смърт. Йорк обаче е успял, с цената на многогодишни опити, да обуздае жаждата си и да спре насилието. Сега той търси съюзници, за да хвърли мост между двете непримирими раси – на хората и на вампирите. Дали обаче всички мислят като него?

Мисисипи ще стане свидетел на драматични събития, докато „Трескав блян“ плава по пътните й води. Ще оцелее ли приятелството, зародило се между капитан Марш и Джошуа Йорк? Ще надвие ли желанието за помирение над древния инстинкт? Наред с тези въпроси, Мартин поставя и други, все тъй любопитни. За свободата и робството, властващо все още в Южните щати. За доброто и злото, ключът към който можем да намерим в думите на Йорк: „Ако нямаш избор, доброто и злото не съществуват“.

Книгата наистина има класически сюжет, но впечатлява с много оригиналност и нов прочит на някои вечни истории. Изключително увлекателна, ще се хареса не само на любителите на вампирските саги, но и на почитателите на южняшка литература в добрите традиции на Марк Твен.

Публикувано от Георги

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: