Нови 101 отбивки и вдъхновения за пътешественици


Някога една от причините да желая собствен автомобил беше, че си представях как пътувам, където ми видят очите, и спирам, където си искам – на всяка отбивка, поточе, забележителност или природна панорама. Още тогава ме отегчаваха организираните екскурзии с претъпкани автобуси и мисълта за собствено превозно средство свързвах с усещането за свобода. И действително, не можеш да бъдеш пътешественик, наблъскан в туристически автобус. Сега имам личен автомобил, но колкото и да не е за вярване, често се сблъсквам с вечни въпроси от типа „Къде да отидем сега?“, „Какво можем да видим наблизо за 1 ден?“, „Къде да мръдна извън София, ама ако може да е в радиус до 100 километра?“. Сигурен съм, че много от вас си задават същите въпроси, когато наближи уикендът. И тук идват така полезните и ценни пътеписи и наръчници за пътешественици, чиято популярност става все по-голяма в последните години. Пример за това е чудесното издание „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова, което не на шега се превърна във втората най-продавана книга в България за 2015 г.!

Novi 101 otbivkiСледвайки изумителния успех на пътеводителя, само година по-късно на пазара се появи и неговият наследник – „Нови 101 отбивки“. Докато четях първата книга, си мислех, че авторите вероятно са изръшкали всяко възможно кътче в така малката ни родина. Да, ама не. Ето ги отново, вадят от ръкава си още 101 безкрайно пъстри, причудливи, предимно слабо познати местенца из цяла България! И понеже навън пролетта се развихря с пълна сила, редно беше да видя какво имат да ни разкажат Елина и Иван преди предстоящите празници и множество почивни дни в идните седмици.

„Нови 101 отбивки“ повтаря мега-успешния формат на първия пътеводител, без да прави компромис с качеството и разнообразието от обекти. Добре подредено издание, с великолепни снимки, превърнали се в запазена марка на двамата автори, и най-вече – с много ценни съвети, написани непринудено и достъпно.

„За да направите красиви снимки на водопадите, трябва да си носите статив. Общото правило е, че водопади се снимат на затворена бленда и максимално дълга скорост… Препоръчително е да снимате при ниска осветеност или в мъгла“.

Подобни съвети ще срещнете на много места в текста, а това ще ви помогне освен с намирането на съответната забележителност, и с правенето на наистина добри снимки, различни от вечните селфита с телефона.

Да си призная, не очаквах, че наследникът на „101 отбивки“ ще ме изненада с толкова непознати дестинации, обаче е факт. Близо 1/3 от представените забележителности бяха напълно непознати за мен, а за други просто съм чувал, но нищо повече. В книгата присъстват с полезни описания, съвети за откриването им (много от тях не са маркирани и се изисква известно издирване, за да ги намериш) и майсторски фотографии. Впечатлиха ме многообразието от крепости, антични градове и средновековни кули, както и огромното количество свещени места на древните траки. Разлиствайки страниците на „Нови 101 отбивки“, човек лесно може да установи и кои са предпочитаните дестинации за двамата автори. Родопите без съмнение присъстват с най-много обекти, което показва задълбочено изследване на тези толкова древни и богати на находки планински кътчета.

Дочитайки последната страница, в главата си вече съм начертал мислено поне няколко силно криволичещи маршрута, по които нямам търпение да потегля. Остава да реша дали да избера северна посока, за да видя османската крепост „Меджиди табия“ край Силистра и резервата „Сребърна“ на Дунава, като по пътя се отбия до Демир баба теке и късноантичния град Абритус, или да се потопя в магията на Източните Родопи, гъмжащи от тракийски светилища, останки от крепости и извисяващи се кули.

Появата на подобни пътеводители и огромният интерес към тях е наистина прекрасно явление. Хората пътуват все повече, а знанието за нови и любопитни местенца ще разнообрази иначе до болка познатите традиционни туристически маршрути. Което може да е от полза както за местните хора и малкия бизнес, така и за самите пътешественици, които ще открият, че родината ни е пълна с уникални гледки. Само трябва да ги открием. Благодарности на Елина и Иван, които помагат за това!

Публикувано от Георги

Едно мнение за “Нови 101 отбивки и вдъхновения за пътешественици

  1. Интересна книга с любопитни места. Хубаво е да има повече подобни пътеводители. Поздравления!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: