По улиците на Стара София


Колко пъти сте се разхождали в историческата част на столицата и, разглеждайки красивите фасади на къщите от края на XIX и началото на ХХ век, сте се питали кой ли е живял в тях, какви ли истории крият зад оградите си? Как ли е изглеждала София, когато целият център е бил доминиран от подобни архитектурни бижута? Какви са били обитателите им?

Е, същите въпроси си е задавала през годините и журналистката Искра Ценкова от (вече несъществуващото) списание „Тема“ – с тази разлика, че тя е успяла да намери и много отговори. Нейните статии, излизали в специалната рубрика „Градът“, вече са събрани в книгата „Спомени зад оградата“ и в този си вид представляват страшно любопитно четиво, което връща стрелките на историята много десетилетия назад – във времето, когато София и нейните жители са други…

Spomeni zad ogradata thumbnail„Спомени зад оградата“ проследява живота и най-интересните истории на редица интелектуалци и общественици от третото българско царство. Искра Ценкова „наднича“ в домовете на знакови фигури като журналиста и карикатурист Райко Алексиев, художничката Елисавета Консулова – Вазова, артиста Сава Огнянов, топ-полицая Никола Гешев, писателя Змей Горянин и генерала Кирил Ботйов, редица писатели, артисти, музиканти… Много от „героите“ на книгата ще видите в повече от една история, защото в малка България интелектуалният елит от онова време е представлявал пъстра, но много взаимодействаща си палитра от характери.

Изключително сладкодумна, авторката „изтупва“ от праха безброй истории, пазени зад овехтелите днес фасади. Ще влезете в дома на Симеон Радев на ул. „Уилям Гладстон“, където синът на големия български дипломат и публицист разказва за навиците на своя баща. Ще надникнете на ул. „Борова гора“ в дома на Сирак Скитник – позабравения художник, поет и публицист. На ул. „Кракра“ 16 пък ще се срещнете с любопитната история на някогашната богата софийска фамилия Сърмаджиеви. Ще се разходите из „палата“ на Султана и Рачо Петрови на ул. „Хан Аспарух“ 3, за да видите оригиналната мебелировка, запазена от внука им.

Книгата е изпълнена с толкова много интересни детайли, любопитни подробности, градски легенди и спомени, предавани от наследниците на някогашните обитатели, че животът в някогашна София постепенно изплува пред очите на читателя в цялата му пъстрота. Това не е книга с черно-бели снимки, замръзнали в историята – тук всеки прозорец говори с глас, всяка фасада има какво да разкаже. А историите, повярвайте ми, са коя от коя по-интересни!

Spomeni zad ogradata 02

В „Спомени зад оградата“ неизбежно се прокрадват и два мрачни призрака. Единият е на англо-американските бомбардировки от 1943-1944 г., които безвъзвратно променят столицата, унищожавайки или повреждайки огромна част от сградите, за които се говори в книгата. Другият е на тоталитарният режим, установен след 9 септември 1944 г. – той пък пречупва съдбите на много от героите на книгата и техните семейства, принуждавайки част от тях завинаги да напуснат домовете си.

И все пак някаква част от това архитектурно наследство е жива и днес. Благодарение на Искра Ценкова и нейните грижливо събрани истории, можем да погледнем на фасадите със съучастнически поглед, защото някои от съкровените им тайни вече са ни познати. Едно голямо браво на младото издателство „Авлига“ за реализирането на тази книга!

Публикувано от Георги

Едно мнение за “По улиците на Стара София

  1. Звучи прекрасно, само това с БотЙов ме смущава малко. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: