И какво? Ще ставаш джедай?


Готови ли сте за „Междузвездни войни: Силата се пробужда”? Сигурни сме, че верните фенове отдавна отброяват дните до премиерата. С цел да „подгрее“ почитателите на легендарната сага, изд. „Егмонт“ обяви доста сериозна издателска програма, посветена на поредицата. От 10 октомври до края на ноември 2015 г. ще излязат 14 заглавия за читатели от различни възрасти. По този повод потърсихме експерт на тема „Междузвездни войни“. Популярният кино блогър Данаил Найденов, заклет почитател на Вселената на Лукас, ще ни гостува в поредица от ревюта, в които да представи най-интересното от новите заглавия.

Магията на месец октомври тази година е особено вълшебна. Не само че най-накрая видяхме пълния трейлър на „Силата се пробужда“, но и успяхме, с цената на много нетърпение и бързи рефлекси, да се сдобием с билети за филма, чиято премиера е след цели два месеца.

SWБългарските фенове обаче имат още един повод за радост – в последния октомврийски ден на пазара ще се появи втората книга от запланувания от „Егмонт България“ издателски план, свързан със Сагата. След като вече прочетохме (няколко пъти) „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“, сега е време да обърнем подобаващо внимание на „И какво? Ще ставаш джедай?“, написана от Адам Гидуиц и преведена на български език от Александър Маринов (книгата излиза официално на 31 октомври!).

Ясно е, че следвайки сюжетната линия на Войните, тази втора книжка е преразказ на най-добрия (и то не само според моето мнение) филм от цялата поредица, а именно „Империята отвръща на удара“. В този пети епизод се създава завръзката между началото и края на старата трилогия, а и всъщност в „Империята…“ зрителят усеща с всичките си възможни сетива Силата, която струи от всеки един кадър на творението. Нещо повече – зрителят не само се запознава за пръв път с нови за него герои, ако спазва класическата подредба за гледане 4, 5, 6, 1, 2, и 3, но и създава в себе си напрегнатостта за събитията, които тепърва предстои да бъдат отключени.

С трудната задача да преразкаже толкова много от историята се заема бруклинския детски учител Адам Гидуиц. Гидуиц, по своему израснал с „Междузвездни войни“ и всичко, свързано с тях, е автор на поредицата A Tale Dark and Grimm, като е постигал успехи сред критиката на издания като New York Times, Publishers Weekly и School Library Journal. Именно работата на Адам като педагог и ежедневните му контакти с подрастващи, ведно с таланта му на писател, успяват да му помогнат и той потапя читателя в онази далечна галактика още от първата страница. Гидуиц се различава коренно в работата си от Александра Бракен, авторка на първия роман, като използва различни литературни похвати. Обособявайки книгата на няколко части, авторът успява да накара читателя не просто да присъства в историята, наблюдавайки отстрани. Той го превръща в главния герой, а именно любимия на всички ни Люк Скайуокър. Действията, в които главен герой е Люк, превръщат четящото дете в него и го карат да преживее всеки един негов поглед, всяко едно негово чувство или движение. Именно в това се разковничето, което превръща „И какво? Ще ставаш джедай?“ в книга, достойна да заеме едно място нагоре от „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“.

През останалото време, когато Люк е далеч от голямата сцена, читателят наблюдава своите любимци отстрани. И тук Гидуиц се е постарал – той не само преразказва. Той добавя и нови елементи, които да допълнят картината и да превърнат всяка една страница в любима. Допълнителните материали, които Адам е написал, може да се сторят странни за запознатия из основи читател, който чете книгата от чиста фенщина. Те не са част от Еxpanded Universe, както беше случаят с Дракен, но не пречат и не заемат сериозен обем от страниците.

Между отделните пет части, на които условно е разделена книгата, четящият ще се сблъска с практически уроци, написани от автора, в които, следвайки определени стъпки, детето с книга в ръка ще се превърне в джедай. Тези „практически“ уроци обаче носят в себе далеч по-важни послания, отколкото някаква фанстастична насоченост. Първо – всеки един урок е именуван с буква от гръцката азбука, като така много по-лесно децата ще бъдат подготвени за уроците си по математика, и второ – заучаването на тези уроци и спазването на препоръките в тях водят до повишаване на концентрацията и предпазването от стрес. Колкото и елементарно да изглежда, описаните практики за дишане и съсредоточаване по никакъв начин не се различават от първоначалните занятия по йога, за които обаче ще платите много повече от цената на книгата.

IMG_0187

Самата книга се състои от 304 страници – само десетина по-малко, отколкото беше първата. Запазен е същият формат, а вътре отново присъстват рисунките на Ралф Макуори и Джо Джонстън. Вече сме свикнали с минималните разлики между изображенията и реалността, но въпреки това е изключително интересно да се направи съпоставката. Лично на мен най-много ми хареса нарисуваният вътре Ландо Калрисиан.

Относно редакцията – този път „Егмонт България“ са се постарали много повече и не забелязах нито една техническа грешка, която по някакъв начин да се отрази негативно върху изданието. Вече поставена на рафта, книгата ще се превърне в част от личната ми книжна Star Wars колекция и с нетърпение ще очаква своите посестрими, които ще видят бял свят чак на 21-ви ноември.

Напълно е възможно закоравелите фенове на „Междузвездни войни“ да погледнат с пренебрежение върху сбития в такъв обем мащабен разказ. Имайте обаче предвид, че това не е книгата на Доналд Ф. Глът. Това е чист разказ, предназначен за далеч по-младите читатели. За нас остава връщането в спомените и колекционерското удоволствие от увеличаването на личните притежания, свързани с любимата ни поредица.

„Империята отвръща на удара“ е не само брилянтен филм, но и една невероятна история, която до ден-днешен успява да накара няколко поколения да тръпнат в продължение на повече от два часа, преживявайки отново и отново съдбите на Люк, Лея, Хан, Чубака, Трипио, както и на техните противници Императора и въплъщението на добро и зло Дарт Вейдър. Филмът представлява огромно удоволствие за всички възможни сетива, а книгата на Адам Гидуиц успява да хване за гърлото напрегнатата атмосфера, досущ като ядосания татко Скайуокър и да я прехвърли с майсторски замах към читателите. Опасенията ми, че авторът няма да успее да се справи, не се увенчаха и от това мога да се радвам не само аз, но и всички, които тепърва ще се докоснат до хартиената магия.

„И какво? Ще ставаш джедай“ е четивото, което отново ще има шанса да се справи с буйния пубертет на детето-читател, обхванало го като Силата от далечната галактика, която със сигурност съществува някъде там. Ако с „Принцесата, Разбойникът и фермерското момче“ сте успели да заплените своят наследник, то сега със сигурност ще успеете да затвърдите новия фен като такъв и да го обречете на изключително интересен живот, в който всеки досег със Star Wars ще го кара да се вълнува повече от Люк, целунат за пръв път от красива жена. Нищо, че тя е сестра негова сестра.

Danail NaidenovДанаил Найденов е създател на най-популярния кино блог на български език – Popcorn Movies BG. Страстен почитател на киното и колекционер на филми, с обширни познания за всичко, свързано с любимите му продукции. Освен на поредицата „Междузвездни войни“, е запален фен на „Кръстникът“, „Властелинът на пръстените, „Белязаният“, „Казино“, „Джурасик парк“ и „Пришълецът“. Възхищава се на режисьорското майсторство на Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Стивън Спилбърг, Рон Хауърд, Ридли Скот и актьорския талант на Робърт Де Ниро, Джо Пеши, Ръсел Кроу и Стив Бушеми.

Едно мнение за “И какво? Ще ставаш джедай?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: