Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче


Готови ли сте за „Междузвездни войни: Силата се пробужда”? Сигурни сме, че верните фенове отдавна отброяват дните до премиерата. С цел да „подгрее“ почитателите на легендарната сага, изд. „Егмонт“ обяви доста сериозна издателска програма, посветена на поредицата. От 10 октомври до края на ноември 2015 г. ще излязат 14 заглавия за читатели от различни възрасти. По този повод потърсихме експерт на тема „Междузвездни войни“. Популярният кино блогър Данаил Найденов, заклет почитател на Вселената на Лукас, ще ни гостува в поредица от ревюта, в които да представи най-интересното от новите заглавия.

Цялата истерия около излизането на The Force Awakens не ме подмина, дори успя да ми завърти главата още през 2013 г., когато стана ясно какво следва оттук нататък. Още тогава бях сигурен, че „Егмонт“ няма да подведат феновете си и ще продължат традицията си, стартирала в началото на Милениума (да не се бърка с Милениум Фалкън) с невероятната поредица „Ученик на джедая“. Оказах се прав и сега, години по-късно, с гордост в сърцето, сълзи на очи от умиление към отдавна загубеното детство и огромен възторг от книгата, която държа в ръцете си, представям на вашето внимание „Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” на Александра Бракен с превод от Вида Делчева.

Star Wars 01Както е видно от заглавието, книгата преказказва добре познатата история, маркирала няколко поколения като верни почитатели на галактическата Сага на Джордж Лукас. „Нова надежда“, познат повече като Епизод IV, всъщност е първият филм, излязъл през далечната 1977 г. и запознал ни с историята около любимата ни принцеса Лея Органа, чаровния контрабандист и интергалактически бандит Хан Соло и фермерското момче с огромни надежди за бъдещето Люк Скайуокър, потомък на велик джедай… и още нещо. За пръв път се сблъсках с този филм преди повече от двадесет години, когато бях още малък и неосъзнат предпубертетен индивид, но оттогава насам магията не може да ме отпусне и дълбая все повече и повече във вселената. Именно тук се явява тази книга, която изчетох на един дъх и която успя да ме върне в детските години – тя е прекрасен старт за деца (таргет аудиторията й е 10+), в детайли със сложната хронология, биографиите на любимите герои и поредицата от събития, които се случват в онази далечна галактика.

Самата Александра Бракен, която също като мен е родена след излизането на оригиналната трилогия (тя е само на 28 години), е отделила достатъчно време, за да изучи из основи не само филмите, но и разширената вселена (за незапознатите – разширената вселена, или Expanded Universe, обхваща всички събития, които не са показани в шестте филма, но са одобрени от Джордж Лукас и компания. В това число влизат стотиците книги и десетките видеоигри). Тя се вдъхновява именно от нея и следва плътно историята, като дори не променя репликите на героите, а ги оставя така, както са във филма. Нещо повече – базирайки се на EU, тя допълва отчасти някои събития, за които във филма само се загатва. От кратката биография на авторката става ясно, че нейната любима героиня е, разбира се, принцеса Лея, и тя съсредоточава тези уточнения върху нейния образ. Читателят ще разбере защо всъщност принцеса Лея е принцеса и как е възпитана като такава – нещо, което Лукас не ни показва в кино версиите.

Книгата е разделена на три части, разказващи случващото се от гледните точки на тримата герои. Останах леко озадачен от изборът на „разбойникът“, вместо „контрабандистът“, както всъщност е известен Соло. Напълно възможно е да е търсен ефект за промяна на това нарицателно – все пак не сме малко хората, които асоциираме контрабанда с „Хилядолетния сокол“. Едва ли обаче това представлява минус, защото не съществува почитател на „Междузвездни войни“, който да не се сети мигновено кой всъщност е този разбойник. Думата придоби и голяма популярност сред книжните маниаци през последните няколко години, но това ще бъде обсъдено в други ревюта.

Матмата, Тунис. Мястото, в което берберите живеят в каменни пещери, в които е роден Анакин Скайуокър и в които са заснети части от „Нова Надежда“.
Матмата, Тунис. Мястото, в което берберите живеят в каменни пещери, в които е роден Анакин Скайуокър и в които са заснети части от „Нова Надежда“.

Разбира се, най-голямата част от книгата е посветена на Люк Скайуокър и това е обективно, защото никой не очаква нещо по-различно от подобна книга. Люк е главният персонаж и е напълно нормално да се налага акцентът върху неговото виждане за борбата между Алианса и Империята, оставяйки леко встрани своите спътници и съратници. И тук, както и в киното, образът на Люк е леко дразнещ, което напълно влиза в контекста на историята и не предизвиква негативни помисли. Поставяйки се обаче на мястото на дете, което за пръв път се докосва до Войните, то като нищо Люк може да се превърне в любимия персонаж на малчугана.

Да, „Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче” е книга, насочена именно към малките читатели. За тях пише Бракен; за децата, които също като нас врят и кипят с историята за джедаи и сити; също като нас се вълнуват какво ще се случи с фаворитите им – дали и сега ще оцелеят, попаднали в безмилостната клопка на съдбата, или пък късметът ще им изневери и няма да могат да спасят себе си и каузите си от похватите на времето, в което живеят. Книгата е придружена и с няколко прекрасни илюстрации, които допълват представите на децата за любимците им. Направи ми впечатление, че са използвани някои концептуални материали на художниците Джо Джонстън и покойния Ралф Макуори, като на места се откриват съществени разлики между консепт-арта и действителните образи. Спокойно – това са концептуални рисунки, чието наблюдение (и притежание) само ще обогати вашите междузвездни познания. Чрез тях децата ще научат не само кои са Джонстън и Макуори (сигурен съм, че вие знаете отдавна), но и как точно се създава един фанстастичен филм и колко време отнема, докато героите придобият окончателния си образ.

Самото книжно тяло е достатъчно луксозно, макар че очаквах да бъде продавано с твърди корици. Представлява книга със стандартен формат и общо 339 страници, като текстът е отпечатан на приятна на допир хартия. Кориците, макар и меки, са от плътен материал и имат лъскави принтове върху тях. „Егмонт“ са свършили доста добра работа, като съвсем леко са избързали с корекциите и на 2-3 места се забелязват чисто технически грешки. Това обаче по никакъв начин не пречи и не дразни и с оглед на бързината, с която издадоха книгата смятам, че това влиза в допустимия процент на бъгове.

Какво предстои? Освен че ще успеете да кротнете децата си за няколко дни, според скоростта им на четене, то вие не само ще ги запалите по един необятен свят, но и ще възпитате в тях любов към четенето. Вероятно същото ще се случи и с вас, защото, ако поне малко сте почитатели на Войните, ще седнете тихичко в ъгъла, за да изгълтате на един дъх книжката. Ще се наложи и да освободите място в домашната библиотека и това е само началото. Съвсем скоро предстои да излязат „И какво? Ще ставаш джедай” от Адам Гидуиц („Империята отвръща на удара”) и „Внимавай със силата на тъмната страна” от Том Енгълбергер ( „Завръщането на джедаите”), които бележат началото на издателския план на „Егмонт“ по случай възвръщащите се се с пълна сила Сила и мания по сагата. До края на ноември се очертава да напиша още няколко ревюта на книги по филмите, така че очаквайте ново включване.

И не забравяйте, че обективните истини не винаги са обективни – не само, защото Хан наистина стреля пръв, а и защото рано или късно доброто винаги побеждава злото, независимо дали то носи добро сърце под черно наметало или черно сърце в бяла обвивка.

Danail NaidenovДанаил Найденов е създател на най-популярния кино блог на български език – Popcorn Movies BG. Страстен почитател на киното и колекционер на филми, с обширни познания за всичко, свързано с любимите му продукции. Освен на поредицата „Междузвездни войни“, е запален фен на „Кръстникът“, „Властелинът на пръстените, „Белязаният“, „Казино“, „Джурасик парк“ и „Пришълецът“. Възхищава се на режисьорското майсторство на Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Стивън Спилбърг, Рон Хауърд, Ридли Скот и актьорския талант на Робърт Де Ниро, Джо Пеши, Ръсел Кроу и Стив Бушеми.

12 мнения за “Star Wars Нова Надежда: Принцесата, разбойникът и фермерското момче

 1. Авторът на това ревю май вместо да си напише домашното е взаимствал на готово от ревюто на StarWarsBG.org. Убедете се сами – http://starwarsbg.com/news/star-wars-review-2689 . Плагиатството в родното интернет пространство не е нищо ново, но е наистина жалко, че се е разпростряло дори тук в Библиотеката. Съвет от мен – подбирайте си по-внимателно гост-блогърите за напред.

  1. Не виждам нищо изплагиатствано, честно казано. Прочетох и Вашето ревю и наистина не виждам какъв е проблемът. Данаил е истински фен на Сагата, който не би си позволил да плагиатства, така че не мога да приема забележката Ви.

   Бъдете здрави,
   Георги

 2. Браво на момчетата от фенклуба, които се опитват да промотират собственото си ревю, благодарение на този блог. За втори път за десетина дни успявам да провокирам въпросното лице Ненко Генов, което по незнайни причини не може да приеме факта, че нито му върви с продажбата на комикси, нито със сайта, защото е крайно неактуален и хората отдавна се ориентират към чужди сайтове. 🙂 Нищо, Ненко, продължавай в същия дух.

  П.С. За мен би било обидно да прочета каквато и да било статия от горепосочените сайтове, защото са написани не само неграмотно, но и безинтересно. Какво остава да „изплагиатствам“? 🙂

 3. Смятам, че всеки средноинтелигентен читател сам може да сравни двете статии (както и датите на тяхното излизане) и да си направи съответните изводи. Можете да си поиграете на „открий разликите“.

 4. Коментарът на г-н Найденов е не само непрофесионален, но и направо смехотворен предвид неопровержимите факти. Уронва не само своята репутация, но и тази на „Библиотеката“.

  Много интересно защо като уж рецензията написана за Star Wars BG е „неграмотна“ и „безинтересна“, г-н Найденов копира нейния формат и съдържание с малко помощ от синонимния речник.

 5. Едно време (около излизането на Епизод ІІІ) скандалите в Star Wars фендъма, на които аз ставах свидетел, бяха предимно от естество Светлата срещу Тъмната страна (аз бях суперark естествено). С времето усетих, че не става дума толкова за дискусии по Сагата, колкото просто за фенове, ревниво делящи територия. Помня епични форумни и mirC схватки с обвинения в интригантство, линчуване на модератори и админи или на обикновени юзъри включително с банове и какво ли още не.
  Гледам, че с годините сте еволюирали до… същите скандали, но по други поводи. Нямате порасване. Във всички фенгрупи се появяват тежки междуличностни отношения, но от години ми прави впечатление, че сред почитателите Star Wars разривите са най-тежки, най-истерични и избуяващи в най-неочаквани моменти на най-неочаквани места.
  С това не искам да съдя кой прав и кой крив в конкретния случай, само искам да ви кажа, че всичките вместо да се радвате на живота и на новоизлизащите книги и филми от Сагата, се тровите взаимно и тровите и околните с хейта си. Вземете се кротнете, стиснете си ръцете като възрастни хора и се обединете около любимото нещо – Star Wars. Докажете, че за тия години сте пораснали поне малко…

   1. Благодаря на всички, коментирали до момента. Затварям темата за коментари, тъй като се превръща в поле за лични нападки и безпочвени обвинения, приличащи на разпра от детската градина. Освен това има опити за спам от страна на потребителя Gotham Knight, който очевидно не разбра, че повече коментари няма да се публикуват тук. Който иска да продължава дискусията, да си намери друга платформа – форум например. Тук не е форум.
    Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: