Балкански хумор и пуцанье в Поскокова драга


ChudotoДобра доза терапевтичен балкански хумор струи от тази книга. Напомня филм на Кустурица, в който героите преживяват разни перипетии, но накрая винаги има хепиенд. Напомня и на книгите на един наш, български хуморист – Михаил Вешим. Също така лека и неангажираща, но все пак някак по-колоритна, подобаващо на автор от бивша Югославия.

Става дума за „Чудото от Поскокова драга“ на хърватина Анте Томич. Животът в затънтената и забравена от бога долина Поскокова драга тече както и преди сто години. Не са останали много жители на това диво място. На практика единствените му постоянни обитатели са вечно сприхавият, агресивен, тежко въоръжен и крайно необщителен Йозо Поскок и неговите синове – също подобаващо въоръжени и напълно лишени от сносни комуникативни умения. Съпругата на Йозо и майка на сюрията млади (и вече не толкова млади) момци се е споминала неотдавна, оставяйки мъжете в лепкава мизерия и мръсотия. Животът й с чепатия Поскок никак не е бил от леките.

Мълком му сипваше чорба в чинията и му оправяше яката на ризата, лягаха си без думи в брачното ложе и ставаха, без да си кажат „добро утро“ един на друг. Даже и онази работа я вършеха в пълна тишина. И тъй над трийсет години. Сякаш беше дала обет на Богородица, Зора мълча чак дорде не настъпи смъртният й час, тогава погледна за последен път своя спътник в живота и едва чуто прошепна: „Лайно такова“.

Без женско присъствие оскотяването в Поскокова достига дъното. Единствената храна в дома са ежедневните вариации с качамак, които забърква Йозо – качамак с какао, качамак с ванилия, качамак с горчица… Докато един ден попът от съседното село не дава еретичната идея, че е редно някой от младежите все пак да си намери жена. Така се заплита една история, в която на преден план изплува почти забравена 15-годишна любов между сервитьорката Ловорка и най-големия поскок Крешимир. И тъй като все пак действието се развива на Балканите, необходимата щипка турбо екшън добавя един излъган жених, имащ преимуществото да е и началник на полицията. В зрелищните перипетии се забъркват ветерани от войните в бивша Югославия, двама инспектори от електрото, две приятелки с много познания за огнестрелните оръжия, както и цялата банда братя „поскоци“ – на всеки от когото му предстои да израстне по своему и да тегли чертата на досегашния живот.

Оригинална, макар и доста предвидима, но пък изпълнена със свеж и добронамерен хумор книга, в която по интересен начин е представен един до болка изтъркан мотив – отмирането на стария, патриархалния свят, през личната история на едно лудо, лудо семейство. Книга, в която всичко е силно абсолютизирано, погледнато през криво огледало, но пък така забавно за разтуха в горещите следобеди. Ще се хареса на всеки, който се е смял със сълзи на филми като „Черна котка, бял котарак“, „Животът е чудо“, „Ягода в супермаркета“, „Ивкова Слава“, „Зона Замфирова“ и много други почти терапевтични балкански продукции.

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: