Под стъкления похлупак


PohlupakИма много начини, по които бих могла да започна тази публикация, но при раждането на всеки нов вариант объркването ми откъде да подхвана писането става все по-голямо и по-голямо. Различни неща ми изглеждат все по-важни, а има теми, които не съм сигурна, че искам да засягам в този текст, защото не вярвам всяка аудитория да може да ги понесе. Затова ще започна безобидно, с впечатления за самото издание, чиито корица и резюме са рядък пример за качествено свършена работа. Картината говори, а текстът рисува. Едновременно всичко ще ви е ясно, но ще искате да разберете повече. Това е книга, която няма да ви подведе в очакванията за съдържанието ѝ, което може би е и най-опасното ѝ качество.

Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат се води почти автобиографична творба. Макар детайлите в живота на измислената Естър Грийнуд да не са абсолютно същите като в този на Плат, едва ли може да се сложи точна разграничителна линия между авторката и нейната героиня. Читателят също не би могъл да се абстрахира от това знание и ако си направи труда да се запознае с живота на писателката, може дори да се заблуди, че я разбира и не осъжда избора ѝ.

Друг неизбежен момент при прочитането на книгата е, когато осъзнаете, че гигантският емоционален срив при сблъсък с реалността съвсем не ви е непознат. Ето защо, макар на пръв поглед да говорим за една обикновена книга, не препоръчвам на всеки да разбира, че лудостта може да е рационална. Защото точно такава е тя в „Стъкленият похлупак„.

0115549_HThe bell jar разкрива в подробности душевното заболяване на младата Естър, която не е достатъчно силна емоционално, за да се противопостави на желанието да погуби сама себе си. Според повечето критици липсата на реализация и прекършената амбиция на героинята са в основата на нейния емоционален срив. На мен ми се струва, че сянката е започнала да пада над нея много, много по-рано и моментът, в който трябва да се изправи пред живота и да използва потенциала си, се оказва повратната точка, от която всичко започва да се руши с шеметна бързина.  За мен Естър не е амбициозна, просто иска да живее в друга реалност. Както сама подчертава – тя самата не е сигурна в каква точно. Това е описано от Плат по начин, който беше и в основата на решението ми да прочета книгата. Авторката описва нерешителността и объркването на своята героиня, като сравнява живота със смокиново дърво, на което всяка смокиня е различен примамлив вариант за развръзка в живота на Естър. Докато обаче тя реши кой плод да откъсне и да вземе решение каква ще е нейната съдба, смокините падат, изсъхнали и почернели. Тази липса на решителност, независимо от какво е породена, сякаш се е случвала на всички. Не знам дали повечето са изпадали в ситуация, в която сякаш наблюдават как животът им се изплъзва между пръстите, но ако съдя по това колко популярна е книгата още от самото ѝ издаване, със сигурност не са малко.

В японската култура самоубийството може да се разглежда както като въпрос на чест, така и като уважение към собствената личност. Дълго се чудех дали самоубийството в творчеството на Силвия Плат може да се разглежда по същия начин. Признавам, че съм обременена от историята на авторката и не мога да разгранича съвсем категорично нея от героинята ѝ, но за мен Естър (а и Силвия) искат да отнемат живота си заради липсата на идеал, заради който да си заслужава да живееш. Мисля, че моментът, в който решаваш, че всичко е непоправимо, е секундата, в която психиката се плъзва по опасната плоскост. Както обаче споменах, подобни теми са прекалено тежки, за да се разискват в едно ревю за книга, затова ще оставя диалога оттук нататък да е само между вас и авторката. Що се отнася до мен, книгата ми послужи като огледало, в което сякаш съзрях един от плодовете на моето собствено смокиново дърво и съм сигурна, че никога не бих посегнала към него.

Девора

2 мнения за “Под стъкления похлупак

 1. Здравейте, Преди по-малко от два месеца излезе от печат четвъртият ми сборник с разкази „Странните неща“ (изд. „Летера“). Ако „Библиотеката“ проявява интерес, бих могъл да Ви изпратя една бройка от книгата на посочен от Вас физически адрес или пък pdf на книгата и корицата на имейла. С уважение и респект пред интересните рецензии, които публикувате, както и с пожелание за успешен четвъртък, Стефан Бонев Пловдив

  Блоговете ми: http://stefanbonev.blogspot.com/ и http://stefanbonev.blog.bg/ Вижте и сайта ми:http://stefanbonev.eu/ За контакти: 0888775084 и 0889963454

  >––– Оригинално писмо –––

  >От: „Библиотеката“ comment-reply@wordpress.com

  >Относно: [New post] Под стъкления похлупак

  >До: sbon@abv.bg

  >Изпратено на: 25.06.2015 10:58

  .abv-omExternalClass a:hover { color: #ff0000; } .abv-omExternalClass a { text-decoration: none; color: #0088cc; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:link, .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:visited { background-color: #2585b2; color: #ffffff; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:hover, .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:active { background-color: #11729e !important; color: #ffffff !important; } WordPress.com Библиотеката posted: „Има много начини, по които бих могла да започна тази публикация, но при раждането на всеки нов вариант объркването ми откъде да подхвана писането става все по-голямо и по-голямо. Различни неща ми изглеждат все по-важни, а има теми, които не съм сигурна, ч“

  1. Здравейте,
   благодарим Ви! Ще разгледаме линковете и при интерес ще Ви пишем. Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: