Под стъкления похлупак

на

PohlupakИма много начини, по които бих могла да започна тази публикация, но при раждането на всеки нов вариант объркването ми откъде да подхвана писането става все по-голямо и по-голямо. Различни неща ми изглеждат все по-важни, а има теми, които не съм сигурна, че искам да засягам в този текст, защото не вярвам всяка аудитория да може да ги понесе. Затова ще започна безобидно, с впечатления за самото издание, чиито корица и резюме са рядък пример за качествено свършена работа. Картината говори, а текстът рисува. Едновременно всичко ще ви е ясно, но ще искате да разберете повече. Това е книга, която няма да ви подведе в очакванията за съдържанието ѝ, което може би е и най-опасното ѝ качество.

Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат се води почти автобиографична творба. Макар детайлите в живота на измислената Естър Грийнуд да не са абсолютно същите като в този на Плат, едва ли може да се сложи точна разграничителна линия между авторката и нейната героиня. Читателят също не би могъл да се абстрахира от това знание и ако си направи труда да се запознае с живота на писателката, може дори да се заблуди, че я разбира и не осъжда избора ѝ.

Друг неизбежен момент при прочитането на книгата е, когато осъзнаете, че гигантският емоционален срив при сблъсък с реалността съвсем не ви е непознат. Ето защо, макар на пръв поглед да говорим за една обикновена книга, не препоръчвам на всеки да разбира, че лудостта може да е рационална. Защото точно такава е тя в „Стъкленият похлупак„.

0115549_HThe bell jar разкрива в подробности душевното заболяване на младата Естър, която не е достатъчно силна емоционално, за да се противопостави на желанието да погуби сама себе си. Според повечето критици липсата на реализация и прекършената амбиция на героинята са в основата на нейния емоционален срив. На мен ми се струва, че сянката е започнала да пада над нея много, много по-рано и моментът, в който трябва да се изправи пред живота и да използва потенциала си, се оказва повратната точка, от която всичко започва да се руши с шеметна бързина.  За мен Естър не е амбициозна, просто иска да живее в друга реалност. Както сама подчертава – тя самата не е сигурна в каква точно. Това е описано от Плат по начин, който беше и в основата на решението ми да прочета книгата. Авторката описва нерешителността и объркването на своята героиня, като сравнява живота със смокиново дърво, на което всяка смокиня е различен примамлив вариант за развръзка в живота на Естър. Докато обаче тя реши кой плод да откъсне и да вземе решение каква ще е нейната съдба, смокините падат, изсъхнали и почернели. Тази липса на решителност, независимо от какво е породена, сякаш се е случвала на всички. Не знам дали повечето са изпадали в ситуация, в която сякаш наблюдават как животът им се изплъзва между пръстите, но ако съдя по това колко популярна е книгата още от самото ѝ издаване, със сигурност не са малко.

В японската култура самоубийството може да се разглежда както като въпрос на чест, така и като уважение към собствената личност. Дълго се чудех дали самоубийството в творчеството на Силвия Плат може да се разглежда по същия начин. Признавам, че съм обременена от историята на авторката и не мога да разгранича съвсем категорично нея от героинята ѝ, но за мен Естър (а и Силвия) искат да отнемат живота си заради липсата на идеал, заради който да си заслужава да живееш. Мисля, че моментът, в който решаваш, че всичко е непоправимо, е секундата, в която психиката се плъзва по опасната плоскост. Както обаче споменах, подобни теми са прекалено тежки, за да се разискват в едно ревю за книга, затова ще оставя диалога оттук нататък да е само между вас и авторката. Що се отнася до мен, книгата ми послужи като огледало, в което сякаш съзрях един от плодовете на моето собствено смокиново дърво и съм сигурна, че никога не бих посегнала към него.

Девора

2 коментара Добавяне

 1. Стефан Бонев каза:

  Здравейте, Преди по-малко от два месеца излезе от печат четвъртият ми сборник с разкази „Странните неща“ (изд. „Летера“). Ако „Библиотеката“ проявява интерес, бих могъл да Ви изпратя една бройка от книгата на посочен от Вас физически адрес или пък pdf на книгата и корицата на имейла. С уважение и респект пред интересните рецензии, които публикувате, както и с пожелание за успешен четвъртък, Стефан Бонев Пловдив

  Блоговете ми: http://stefanbonev.blogspot.com/ и http://stefanbonev.blog.bg/ Вижте и сайта ми:http://stefanbonev.eu/ За контакти: 0888775084 и 0889963454

  >––– Оригинално писмо –––

  >От: „Библиотеката“ comment-reply@wordpress.com

  >Относно: [New post] Под стъкления похлупак

  >До: sbon@abv.bg

  >Изпратено на: 25.06.2015 10:58

  .abv-omExternalClass a:hover { color: #ff0000; } .abv-omExternalClass a { text-decoration: none; color: #0088cc; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:link, .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:visited { background-color: #2585b2; color: #ffffff; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:hover, .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:active { background-color: #11729e !important; color: #ffffff !important; } WordPress.com Библиотеката posted: „Има много начини, по които бих могла да започна тази публикация, но при раждането на всеки нов вариант объркването ми откъде да подхвана писането става все по-голямо и по-голямо. Различни неща ми изглеждат все по-важни, а има теми, които не съм сигурна, ч“

  1. Библиотеката каза:

   Здравейте,
   благодарим Ви! Ще разгледаме линковете и при интерес ще Ви пишем. Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.