„Тай – пан“- всичко е джос…


За ненадминатия талант на Джеймс Клавел е говорено много и вероятно дълго още ще се говори. Осъзнавам като сериозен пропуск, че посягам към тази книга чак сега, в напреднала (младежка) възраст. И ме е яд, че някога, когато прочетох за първи път „Цар Плъх“, не изгълтах веднага цялата азиатска сага на великия Клавел. Но грешките са поправими, а що е време – пред нас е.

Tai Pan reviewИде реч за „Тай – пан“, една от перлите в короната на родения в Австралия и прекарал по-голямата част от живота си в Америка британец. За разлика от „Цар Плъх“, тук Клавел ни отвежда в Китай, или по-скоро на самия вход на необятната китайска империя – Хонконг. По времето, в което се развива действието, Хонконг е нищо и никаква скала в морето – почти безлюдна, безплодна, камениста земя, току що преминала в британско владение, не без активната намеса на един от най-влиятелните хора в Изтока. – Дърк Струан, тай-панът на „Ноубъл хаус“.

„Тай пан“ бе китайската дума за „върховен господар“. Във всяка компания, флот или нация има само един такъв човек и той е, който владее и упражнява истинската власт“.

Струан е свръхчовекът, но не на Ницше, а на Клавел. Невероятно харизматичен, с огромна власт, пресметлив, хладнокръвен, с остър като бръснач ум, той винаги е едни гърди пред другите; винаги успява да се измъкне от всяка опасност, да надхитри противниците и конкурентите си. А борбата е ожесточена – търговците на Изтока са във все по-засилваща се конкуренция в крайбрежните води на Китай. Търговията с чай и опиум е в разцвета си, а борбата за надмощие между конкуриращите се търговски къщи се води с всички средства. В един свят, който е твърде непознат, твърде различен от представите на британците, Дърк Струан се чувства у дома си. Познаващ психологията и нравите на китайците повече от всеки друг европеец, той знае как да се възползва от знанията си и да ги претвори в капитал. Знае кога може да разчита на себе си и кога всичко е джос… „Джос“ е китайската дума, която означава късмет и съдба, и бог и дявол едновременно“.

Безкрайно интересно е да се проследи сблъсъкът между двете култури – британци и китайци, всяка от които възприемаща другата за „варварска“. Струан обаче хладнокръвно осъзнава, че китайската има зад гърба си 5000 години история, които съвсем не са за подценяване – въпреки странните обичаи, мазните плитки и подигравателните погледи на мандарините.

Действието увлича толкова силно с интригуващия сюжет и открояващите се герои, че е трудно да се откъснеш от тази магия. Ще се влюбите завинаги в образа на Струан. Ще следите със свито сърце играта на нерви, която води с най-големия си конкурент, търговецът Брок. Ще се опитате да вникнете в необичайната му връзка с китайската красавица Мей Мей и все пак винаги ще чувствате, че той е като книга, за която няма да ви стигне цял живот да прочетете и разгадаете.

Клавел разгръща пред читателя един свят на сложни машинации и взаимоотношения в междукултурна среда, който изглежда твърде любопитно и актуално дори от съвременна гледна точка. И в този смисъл „Тай – пан“ е истински учебник по бизнес, уроците от които могат да бъдат от полза на онези, които ги разчетат. Книга, която няма да се уморя да препоръчвам горещо на вскеи, който още не се е докоснал до таланта на Клавел.

Георги

Едно мнение за “„Тай – пан“- всичко е джос…

  1. Прочетох „Цар плъх“ от любопитство и мислех, че това е единствената му книга. След това ми попаднаха двете книги на „Вихрушка“, които също препоръчвам. Не е много по мой вкус, но действително увлекателни и интересни книги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: