Отново при сестрите Уейвърли с „Ябълково вълшебство“


Qbylkovo_vylshebstvoКак само се зарадвах, че отново ще съм в компанията на сестрите Уейвърли – чудачки с магически наклонности, около които няма как да ти бъде скучно! Оказа се обаче, че годините, които са изминали от последната ни среща, са ги превърнали в улегнали жени, които трябва да се справят с ежедневни проблеми и деца с не по-малко причудливи характери от тези, които те двете са имали като малки. Сара Адисън Алън е използвала героите, в които се влюбих при прочитането на „Градината на желанията„, за да даде ново начало на тяхната история, този път чрез дъщерята на Сидни – Бей. Поради тази причина, а и поради изключително лекия сюжет, ще определя романа като подходящ най-вече за тийнейджъри и по-млада аудитория.

В основата на „Ябълково вълшебство“ е зараждащата се любов между Бей и нейният съученик Джош, за когото светът представлява само поредица от ограничения и фалшиви роли. Докато читателят съпреживява любовните трепети на младото момиче, става свидетел и на пъкления план на стар разбойник, който е решил да изкопчи малко пари от сестрите Уейвърли, в частност –  от Клеър, която е изпълнена със съмнения и грижи, въпреки страхотния успех на ръчно правените ѝ бонбони. „Злият“ герой в книгата този път буди у читателя толкова страх и неприязън, колкото би събудил и анимираният Доналд Дък, хванат от илюстратора в момент, в който нахлупва шапчицата си за сън и помръдва с наполовина свлечен чорап на единия крак. Тоест: никак!

Имам усещането, че авторката е писала книгата в един спокоен и красив за нея момент от живота, в който имаш усещане, че нищо лошо на този свят не може да те засегне; че накрая звездите подреждат нещата по начин, който да е най-благоприятен за теб. Понеже не съм от читателите, които имат нужда от излишна драма в сюжета, няма нищо против от време на време да попадам именно на такива книги, които се четат лесно, създават приятни емоции и разказват за най-обикновени неща, но украсени с малка доза мистика. „Ябълково вълшебство“ със сигурност не е толкова хубава, колкото „Градината на желанията„, но въпреки това носи почерка на авторката си и няма да разочарова читателя до степен, в която да се откаже да разбере каква ще е развръзката на историите между Бей и Джош, между лудналите сестри и техните съпрузи, както и какво ще стане с малкото момченце на безотговорната Вайълет.

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: