Червената ябълка и зимната топлина


CQНаближава празникът на детето и покрай него в Библиотеката сме се вдъхновили да ви представим няколко нови детски книжки, така че да изберете красив и вълшебен подарък за малчугана си и тази година. Ще започнем с „Червената ябълка“ – написана и илюстрирана от турския автор Феридун Орал. Между твърдите корици уютно са се сгушили четири гладни горски животинки, а на страниците като малко червено петънце „проблясва“ една сочна ябълка. Какво ли ще се случи?

Червената ябълка“ е обявена за „най-добре илюстрирана турска детска книга“ през 2008 година и докато може би не всеки би се съгласил с това, то аз със сигурност бях спечелена от творбите на Орал. Толкова е хубаво за разнообразие от всички сладки зайчета, облечени в човешки дрешки, за да изглеждат по-шарени и симпатични, да откриеш зайче, което абсолютно точно отговаря на външния вид на истински заек, който можеш да погалиш в реалния живот. Децата обръщат внимание на детайлите и ги тълкуват по свой непредсказуем начин. Не е изненада, че много от тях вярват в съществуването на лилава крава, която дава мляко за шоколад и побутва хората да се прегръщат. Когато си малък, реално е това, което виждат очите ти, защото още не знаеш, че понякога видяното може да е лъжа. Поради тази причина намирам илюстрациите на „Червената ябълка“ не само за красиви, но и за много полезни, ако искате да запознаете детето си с главните герои в повечето горски приказки: зайче, мишка, лисица и мечка, така че то да придобие представа как наистина изглеждат.

Колкото реалистични обаче са илюстрациите, толкова романтична е историята. Тя ще научи детето, че е трудно да постигнеш нещо съвсем самичък и че сговорната дружина наистина повдига планина, а споделеният успех е най-сладък. В общи линии, макар действието да се развива през лютата зима, когато вятърът брули короните на дърветата и снежинките щипят бузите, една особена топлина и пролетна ведрина „лъха“ от всяка страница на книжката.

 Вижте кратко видео представяне:

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: