Не пропускайте тези „101 отбивки“!


Обичам да пътувам и да откривам нови места, включително из България, където уж би трябвало да сме добре запознати с наличните забележителности или поне да сме обиколили повечето от тях. Оказва се обаче, че колкото и малка да е страната ни, все ще се намерят нови и нови, непознати до този момент красоти, любопитни локации или просто интересни отбивки от шосетата и магистралите, заради които си заслужава човек да запали колата и да се отправи на път. Обикновено търся вдъхновение и идеи за подобни дестинации в интернет или във все по-често появяващите се напоследък книги с пътеписи и туристически местенца от типа „Десет места, които да посетим в…“. Един съществен недостатък на последните е, че експлоатират до втръсване така или иначе твърде познати места като Пловдив, Царевец и други „вечни“ дестинации за туризъм. А и гледайки на подобни издания с критично око, винаги намирам нещо, което не е както трябва – или снимките ще са твърде малки и без описание, или пък текстът ще звучи рекламно; хартията ще е прекалено луксозна или форматът ще е неудобен за носене.

101 otbivkiИ така до днес. Защото „101 отбивки“ на младите журналисти Иван Михалев и Елина Цанкова определено се превръща в моя фаворит за най-полезен наръчник на пътешественика-любител, който някога е попадал през ръцете ми! Току-що прелистих последната страница и не мога да скрия ентусиазма си от това издание. Всичко в книгата е точно такова, каквото трябва да бъде – перфектно книжно тяло с изключително стилно графично оформление; страхотни, професионални снимки като акцент във всяка от статиите, а описанието е сведено до наистина най-важното, което трябва да знаете, преди да тръгнете на път. Няма излишни прехласвания по полянки и схлупени къщурки, нито реклами от типа „Отседнете в хотелчето на баба еди-коя-си!“. Вместо това, всяка от отбивките е придружена от доста практично упътване как точно да стигнете до там, какво друго можете да видите в района, както и полезни съвети, за да направите най-добрите фотографии. Семплият текст и наистина чудесните снимки допринасят за това да не ви гръмне главата от натрупаната информация, а напротив – да се вдъхновите и лесно да начертаете следващия си маршрут из пътищата на България.

В „101 отбивки“ най-популярните туристически дестинации са сведени до минимум. Споменати са такива, без които наистина би било трудно да се мине, но разни „стъргала“ за туристи като Копривщица, Боженци и Калиакра реално се броят на пръсти. За сметка на това аз лично открих за себе си напълно непознати до този момент образци на тракийското наследство, за чието съществуване дори не подозирах. Пещера Утробата, кромлех край с. Долни Главанак, Караджов камък, мегалитът Слънчеви двери изглеждат магично, а са толкова непопулярни. Доста внимание е отделено на всякакви скални образувания, пещери, скални манастири, слабо известни крепости и останки от древни съоръжения, язовири (много любопитен факт е, че повечето големи язовири у нас лежат върху села, изселени заради строежа им), но и показват нов поглед над някои човешки творения като тунела на пътя Любовище – Рожен, рудник „Цар Асен“ или фарът на Шабла.

Най-силно впечатление от прочетеното ми направи ненатрапчивият стил на авторите и фактът, че сякаш споделят моите мисли за някои от обектите. „Трявна е от онези места, които, щом веднъж откриеш, не ти се иска да ги напуснеш. Толкова е вълшебна, че чак изглежда нереална“. Две изречения, които безкрайно точно описват всичко, което бих казал и аз за този уникален български град.

На задната корица Иван и Елина са описали много точно какво ще откриете и какво няма да откриете в книгата. Сред последните са „скрити реклами на хотели и ресторанти“ – „защото тази книга е за пътешественици, а не за туристи“. Потвърждавам го и само мога да им стисна ръцете за отличния труд, в който ясно личи, че са вложили сърце и душа. На същата задна корица двамата пишат „Надяваме се да се срещнем по пътя!„. Не е невъзможно, мисля си. Преди две години пътищата ни случайно се засякоха в самолета за Париж, а после всеки тръгна да изследва величествения град по своему.

Не пропускайте тази книга!

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: