Леденият дракон – кръщение в магическия свят на Дж. Р. Р. Мартин


drakonМинавам покрай жена, която пълни купичка с вода за бездомно коте, криещо се в сенките на мазе в панелен блок. Една прозаична реалност, която с малко или повече въображение би могла да придобие фантастични измерения. „А какво, ако си гледахме дракони?“, мисля си аз, и се отправям на едно вътрешно пътешествие, където вместо космати любимци, се радваме на малки дракончета с особени характери. Съвсем не малки са драконите в книгата на Джордж Р.Р. Мартин обаче, който разказва за Адара и свят, в който тези митични същества са част от живота на хората. 

„Леденият дракон“ е моето кръщение в магическия сват на Мартин и си давам сметка, че един дългогодишен фен на „Песен за огън и лед“ ще може да ви представи много повече подробности и би направил доста любопитни връзки с другите книги. Хубава новина е, че книгата, която е подходяща както за верни почитатели, така и като четиво за по-малките, ме спечели и ще е първата от много. Историята е за малко момиче – Адара – което живее с баща си, брат си и сестра си във времена на война. Адара е затоврена в своя вътрешен свят, което Мартин предава чрез нейната студена натура, неспособна да бъде стоплена от вниманието и любовта на другите. Един ден Адара среща Ледения дракон, който всъщност е отражение на собствената ѝ душевност. Историята се определя като „сказание… за съзряването на едно много специално момиче“ и това ще стане ясно на читателите, но ако не искаме да задълбаваме в тълкувания, а да се придържаме буквално към света, изграден от Мартин, то сюжетът представя един тежък момент от живота на семейството на Адара, в който войната носи загуби, но и пробуждане.

Най-хубавото в изданието са илюстрациите на Луис Ройо, които даряват на книгата това, което не е достигнало, за да се предаде цялата магия с думи. Загадъчни, детайлни и реалистични – те са главният фактор за това да прелиствате книгата отново и отново.

Любопитно за читателите ще бъде също и как авторът изгражда взаимоотношенията между героите: между братя, баща и деца, но най-вече – между хора и дракони. Колкото Адара е близка с нейния леден дракон, толкова чичо ѝ сякаш също се е слял в едно с неговия боен другар с огнен дъх. В книга с малко страници са събрани много послания и се надявам, че ще ви е приятно да откриете всяко едно от тях сами за себе си. За да не развалям удоволствието, ще спра сега, а скоро може би ще ви срещна и с други герои на Джордж Р.Р. Мартин!

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: