Хокусай 27 шедьовъра


HДнес ще ви представим една книга, която е съвсем малка като обем, но за сметка на това в страниците ѝ са преплетени красива поезия и детайлни илюстрации на Кацушика Хокусай, известен японски художник. Историята на „27 шедьовъра“ е следната: Хокусай решава да илюстрира поетичната антология „Сто стихотворения от сто поети“, но пожар в дома му унищожава голяма част от този труд. Така от замислените 100 картини, илюстриращи японската поезия от древността до началото на XIII век, остават само тези, които виждаме в разтворите и на българското издание. Ще разберете колко специална е тази книга, след като прочетете увода, а ще усетите това, когато прочетете и самата нея.

За мен най-голямо удоволствие доставиха именно произведенията на Хокусай – разглеждах ги в най-малки подробности преди да прочета стиха и след това. Така разкривах различни светове, тълкувах жестовете на изобразените хора по един, а после – по друг начин. Преминавах през всички фази на деня, пътувах на места, които няма как да видя и да си представя. Вглеждах се в колибите, във водите и в тревите; във възлестите тела на хората; в препаските и в кърпите им; в пълните лодки и цъфналите дървета; в луната и в огъня.

hokusai_otkus_1 (1)

След това изчитах късите редове, размишлявах за кратко над прочетеното, преди да плъзна поглед по него отново. Забравях го веднага и после пак го изчитах:

Поток в планината –
от алени листа
ветровете
бент строят,
а не спира водата.

Харумичи но Цураки

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: