На разходка из селата в България


SelaСъвсем в тон с настъпващата пролет и предстоящите дълги уикенди някъде извън града, ежедневието и задълженията, днес сме решили да ви представим „Селата в България. Посоки за туризъм и култура“. Книгата има трима автори: Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов, както и идеи къде да прекарате приятно времето си, ако сте почитател на селския туризъм и на красивата природа, с която може да се похвали нашата родина.

Симпатичното издание ме спечели от раз с външния си вид, но едва не ме загуби като читател още в самото начало. Хубаво е, че не оставих уводните страници да ме откажат от цялата книга, защото по-натам намерих наистина полезни и вдъхновяващи идеи. Трябва да отбележа обаче, че когато започнах да чета и разглеждам, се почувствах, все едно в ръцете си държах кръстоска между учебник по география и брошура с информация, изготвена за кандидатстване по някой от фондовете на ЕС. Преглътнете ли обаче това сухо и дори назидателно въведение („ах, тези лоши кариеристи, които работят в офиси пред компютри в големия град“), то нататък диалогът с книгата става по-лек, но не и непременно безпроблемен. За да спра с критиката, само ще отбележа и друг важен момент, който отнема от удоволствието: това са миниатюрните изображения, някои от които тотално неразгадаеми за читателя, които нямат и един ред обяснение, макар на страниците, посветени на даденото село, да сте способни сами да направите връзка между прочетеното и това, което виждате. Но това не се случва задължително винаги и съвсем не за всяка снимка.

Кое е ценното?

Ако видите книгата сега, когато е поставена на бюрото ми, ще ви направи впечатление, че има няколко цветни стикера, с които съм отбелязала важна за мен информация. Като например в кое село и кога трябва да отида, ако искам да си похапна сезонни кайсии или да се включа в празненства и фестивали. Информацията наистина е много и личи, че е грижливо събирана. Различният стил също личи: докато някои пътеписи те карат да запалиш колата или да тръгнеш на стоп, ако може на момента, то други не успяват да те спечелят заради по-схематичното изброяване на данни. Общото между тях е, че обогатяват читателя с ценни познания, които може би няма къде иначе да получи. В някои случаи съм взела от книгата чудесни предложения за нощувка за екскурзии, които сме обсъждали да направим с приятели, така че вместо да търсим хотели по по-големите градове наблизо до конкретното място, ще може да се настаним в някое село и да заживеем за малко в неговия ритъм. На страниците ще откриете конкретни предложения за семейни къщи за гости и доста идеи и предложения как да пътувате, хитрини и препоръки какво да опитате и какво да видите, а ако сте запален по преходите, ще научите и за това къде може да се възползвате от еко пътеки, както и в какво състояние са.

Надявам се авторите да приемат критиката към книгата като конструктивна, защото оценявам труда им и голямото желание и ентусиазъм, които безспорно стоят зад това издание. Пожелавам им време, вдъхновение и възможност, така че след време отново да издадат книга, този път с по-оптимистично звучене, защото и аз като тях вярвам, че селският туризъм в България може да предложи много и трябва да се развива. Препоръчвам книгата като бавно четиво, което след изчитане да оставите на разположение не на библиотеката си, а в колата, багажника на мотора или в раницата си за пътешествия, така че да може да се ръководите по нея, докато обикаляте из пътищата на България. Лично аз нямам търпение да открия много от забележителностите, за които преди да прочета „Селата в България“ не подозирах, а пък най-вече нямам търпение да направим и една кулинарна обиколка, тъй като книгата представя много любопитни опции и в тази насока.

Девора

Вижте още на тема пътешествия: „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“

Едно мнение за “На разходка из селата в България

  1. Отдавна не бях чел толкова дълбок и смислен анализ на една година от моя живот. За съжаление нашите усилия да предложим четиво за ценители не се потвърди от пазарната реализация на тази книга. Искахме да споделим тревогата си за съдбата на българските села с истинските ценители на темата, а се получи един глобален пазарен резултат и в момента е съвсем модно да се говори по темата навсякъде и от всички. Поне с тази задача сме си свършили скромно нашата работа. За съжаление на хората, които очакват да получават сдъвкана информация, тази година се явява нулева за европейско финансиране в туризма и няма как да се получат нови и лесно смилаеми брошури и книжки с количествени параметри в тях. Но пък ние си действаме с нашата мисия и само бъдещето и пазара ще покажат кой е на правилния път. Благодаря ви за корективното мислене, беше безценен този анализ за мен. Очевидно обичате да четете, продължавайте да го правите. Картинките и зашеметяващите обработени снимки са за едни други пазарни ниши. Селата са всичко друго, но не пудра и фалшив грим. Нека ценим естествените неща, които имаме, колкото и да са недодялано показани от нас. Успехи в безпристрастните ви литературни пориви!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: