Елинор и Парк – когато първата любов е истинската


ElinorПризнавам, че реших да прочета „Елинор и Парк“ заради безрезервното ми доверие в DreamWorks – щом те са решили, че книгата трябва да стигне до екран, значи и аз трябваше непременно да се запозная с тези герои (което решение беше в разрез с позицията ми никога Never ever, ever, ever, ever, EVER повече да не чета бестселъри на New York Times…). Все пак ми беше любопитно да видя какво е излязло от фантазиите на Рейнбоу Роуъл и останах очарована от тази тийнейджърска любовна приказка, която ме върна назад във времето и ми припомни колко силни могат да бъдат първите любовни трепети.

Историята на двамата започва както в повечето американски сюжети на романтични комедии – в училищния автобус. Елинор е новата ученичка, която става абсолютен аутсайдер заради външния си вид, стила си на обличане и малко странно поведение. Парк пък е от този тип момчета, които не осъзнават колко са интересни за другите, които нямат достъп през защитните му бариери. Едно рижаво момиче и едно момче с азиатски произход са на път да ви преведат през бурните емоции на зараждащата се любов, която може да сложи в малкия си джоб доста от романите, чиито главни герои са доста по-възрастни от тях.

de2e4817b0321f12be1b086149c45950

Със сигурност се досещате, че двамата не са най-обикновени ученици – те са надарени с интелект, скромност и сила на духа. Парк се опитва да намери своето място в собственото си семейство, докато Елинор е принудена да живее под непрекъснат тормоз в дома на втория си баща. Абсолютна противоположност на нашата силна и борбена героиня е нейната майка, която не успява да защити себе си, а още по-малко – децата си. В тази сюжетна линия авторката хвърля ярка светлина към проблемите на насилието и домашния тормоз. В съвсем не много пасажи от книгата обрисува портрета на нерешителната и зависима майка, която само от време на време проявява някакъв проблясък на съвест, но Роуьл пише наистина добре, така че цялата абсурдност и тежест на ситуацията успяват да се усетят от читателя.

tumblr_mld7isv8to1r3ibgko2_r2_1280

Авторката пише интересно и най-хубавото е, че успява да разгърне емоционалните състояния на героите си така, че изцяло да бъдат почувствани от читателя. Сигурна съм, че всеки ще може да усети емоциите зад едно „Обичам те„, а не е изключено много хора да припознаят себе си в този емоционален лунапарк, в който героите залитат от тотално обожание до всепроникваща паника. За по-младия читател това ще бъде вълнуващо съпреживяване, докато за по-възрастния, за какъвто за съжаление вече се числя и аз, това ще е едно завръщане към сладките и наивни любовни емоции в пубертета. Книгата има и слаба страна и за мен тя е леко излишното количество драматизъм към края, но нали никоя любов не била съвършена, без да има щипка трудност и мъка, които да я съпровождат? Ако лично не съм съгласна, но не се сещам за велико любовно произведение, което да е лишено от драматизъм, било то в началото, средата или в самия край на историята. Също така трябва да ви предупредя, че в „Елинор и Парк“ има изрази и ситуации, които като родител може да искате да спестите на детето си, особено ако е в по-ранна тийн възраст – не че не знаят, но със сигурност вие си мислите, че не са наясно с някои неща. Нека това не ви спира обаче – книгата си заслужава!

За финал ще споделя, че си представях Елинор точно както изглежда и авторката на книгата. Роуъл също така е и запален любител на комиксите и скоро ще представи свои авторски творби. Междувременно се оказа, че в интернет могат да се открият куп прекрасни илюстрации на Елинор и Парк, сътворени от верни фенове – две от тях включих в публикацията, защото са страхотни! Определено ще следя тази авторка, която ми подари няколко весели и емоционални часа в компанията на нейните красиви герои, а ако и на вас ви се чете нещо, от което да ви стане хубаво, просто посегнете към тази книга!

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: