Пътят към Бургундия


Wine5

Последна във винената поредица е книгата на Рей Уокър, не защото ми е харесала най-малко или защото не съм научила достатъчно от нея, а защото за мен това е пътешествие, посветено на виното, но и на живота и изборите, които правим, и на мечтите, които решаваме да последваме. Истината е, че в нея се говори много за вино и то по начин, който представя достоверна, на моменти стряскаща картина на един обикновен човек с необикновена решителност.

Пътят към Бургундия. Невероятната история на един американец, отдал се на виното и на новия си живот във Франция“ е автобиограчният разказ на Рей. Той проследява живота му от момента, в който открива любовта си към виното (което всъщност става, чак след като е открил другата любов в лицето на съпругата си), до момента, в който започва изцяло нов живот във Франция. Принуден да практикува професия, която да осигурява него и семейството му в Щатите, Рей не може да се отърси от раздвоението, което чувства, спрямо това къде се намира в живота си и това къде иска да бъде. Сигурна съм, че този сценарий е познат за много от нас и често в такива случаи сме попадали на книги, които ни обясняват, че с позитивно мислене, следвайки мечтите си, ще се озовем точно там, където копнеем. Споменавам ви това, защото Рей Уокър успява да намери своя път, като прави немислимото да остане без работа в момент, в който очаква първото си дете. Прави го, защото знае, че в по-далечна перспектива това е правилното решение. Истинска лудост, но с хубав край. Та да се върна на позитивното мислене – „Пътят към Бургундия“ наистина разкрива път и то точно този, който всичката литература тип „следвай мечтите си и си обречен на успех“ премълчава: за да се случи нещо, трябва да си адски упорит, да знаеш какво правиш и най-вече – да знаеш на кого можеш да разчиташ за подкрепа! Пък дори да си позволиш малко негативно мислене от време на време, даже отчаяние – това няма да те спре!

Книгата обаче си остава за вино и в нея ще откриете много любопитни случки, които авторът е преживял по време на общите си начинания с хора в света на виното както в Калифорния, така и в Бургундия. Французите, разбира се, остават прекалено груби и дълбоки отпечатъци в крехката американска душевност (казвам го, защото ние тук не бихме се впечатлили толкова, колкото един изряден и учтив американец). Рей е потресен от действията на един от партньорите си, който хем му предлага помощ в началото, хем после започва да завижда и да прави всевъзможни мръсотии на нашия автор. В същото време отзивчивите хора, склонни да му помагат, не са никак малко и това също го изненадва, но този път – приятно!

Това, което искам да спомена за финал, е може би нещото, което ми достави най-голямо удоволствие от книгата: за пореден път е дадено показно как зад успехите на един мъж стои едно силно, решително и непоколебимо женско рамо. Ситуациите, в които нещата се обръщат на добре, винаги произтичат от съвети или решения на съпругата на Рей, която изглежда има безпределна вяра във възможностите на човека до себе си. Ние можеше и да не го разберем, ако авторът си беше премълчал, но напротив – той подчертава колко много е направила неговата половинка по този вълнуващ път към Бургундия и каква страхотна движеща сила може да бъде доверието на хората, които те обичат. Леко отклонение: В общи линии техният тандем ми напомня за двойката Фродо и Сам. Който е чел „Властелинът на пръстените“ знае, че единият от хобитите нямаше да постигне нищо, ако не беше другият. 😉

Сега, когато пиша тези редове, си давам сметка, че книгата наистина ще ви обогати с доста познания – както за божествената напитка, така и за човешките взаимоотношения и различните характери. Хубаво е да прочетеш „Пътят към Бургундия“ и е хубаво именно с една обобщаваща книга да приключим и винената седмица, на която се насладихме в компанията на нашите читатели.

Девора

п.п. Разлистете книгата ето тук!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: