Разказите (и съветите) на Doctor Wine


Wine3

Вчера ви разказахме за книга, която може да послужи като встъпление в необятния свят на виното, а днес мислим да представим нещо за най-отдадените почитатели на ароматната течност. Това ще стане, като прескочим етапа на запознанството и ухажването с виненото изкуство и минем направо към една друга действителност, в която познания за имена, години, реколти, провинции и изложения са част от ежедневието на нашия читател. Искам да се извиня именно на тези хора, тъй като за книгата ще им разказва лаик (както вече споменах в предходното ревю), но ще ги успокоя с това, че разлика от мен, Даниеле Чернили цял живот ври и кипи в дискусии за любимата си напитка, съчетани с не малко изпити литри от нея, така че бъдете сигурни – има какво да научите и вие! Това, че работата му е да пише за виното, гарантира редове, които са полезни и максимално изчерпателни и обосновани.

Разказите (и съветите) на Doctor Wine“ е най-трудната книга за един прохождащ винолюбител, защото изобилства от фактология, имена на хора и вина, реколти и конфликти между големите имена във винената индустрия. Написана е за хора, които вече знаят: знаят кой е този и онзи, знаят какво точно се е случило по време на някое изложение през миналия век, а от всичко са най-добре запознати с това кои са любимите им изби в Италия и кои са хората, които стоят зад тях. Даниеле Чернили работи дълго и упорито над това да бъде известен винен критик и като такъв не спестява личното си мнение при всеки удобен случай. Представям си как някой от познатите му чете книгата и му настръхват косите при посланията между редовете, защото и такива има. Усетих ги аз, като обикновен читател, представям си какво би било за хора, които всъщност разбират за какво точно става въпрос…

Не знам защо първото, което ви споделям, са именно тези симпатични забележки от страна на автора, но ще побързам да изясня, че една голяма част от книгата му е посветена на срещи и спомени с различни винопроизводители, като за мнозина от тях Чернили открива хубави думи да ги опише и да ни разкаже за срещите им. Тези, за които си спомня с най-голямо умиление, в повечето случаи са покойници и страниците, посветени на тях, неимоверно започват или свършват с „за жалост той вече не е сред нас„… Звучи така, сякаш Даниеле е малко встрани от останалите и не признава особено успехите на своите съвременници, но за мен беше любопитно да прочета една книга, която се различава от романтичните и понякога захаросани истории на другите автори. На всеки е ясно, че винопроизводството не може да се хвали само с мили и хрисими хора, които са сбъднали всяка една от мечтите си и разказват за това едва ли не поетично. Има и циници, които си служат с ирония, вместо с общоприетото чувство за хумор. Струва ми се, че Даниеле Чернили е именно такъв и точно това негово качество е довело до написването на глави като „Човешки типове„, където ни запознава с основните типажи хора, които са посещавали винените му курсове. Сарказъм, нотка чувство за хумор и щипка тъга – така се усещат нещата в тази глава.

Най-ценното за запаления любител, който посегне към книгата, ще е четвъртата част, в която Чернили описва най-добрите вина, които е опитал за тридесет години дегустация. Той го прави не просто чрез някакъв „топ списък“, а с обосновано мнение за реколтата, производството, вкусовите качества и всичко друго, което може да се разкаже на професионален език и което аз не мога да предам. Най-много обаче разказва за хората. Познанията на автора, изключително детайлни, ви „заливат“ от страниците. Това е книга, която трябва да се чете бавно, да се препрочитат пасажи и по възможност – да върви с чаша вино от списъка на Даниеле. Сигурна съм, че там ще откриете и вие по някоя мечтана бутилка!

Девора

4 мнения за “Разказите (и съветите) на Doctor Wine

  1. Най-ценното на книгата е, че дава такива живописни и творчески описания на вина, че волно или не започваш да се увличаш. Книгата ми хареса много, защото докато се забавляваш, се научаваш да разбираш по-добре тази напитка. А сравненията му на вино с музика са задължителни за прочит 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: