Виното е за всички


Wine1

Започваме с „Виното е за всички„, защото от вече не малкото на брой книги, специализирани във винената тематика, които прочетох, това за мен трябва да бъде отправната точка на всеки начинаещ любител, както и на всеки, който просто иска да има по-богата представа за вината от това, че се делят на червени, бели, розе и пенливи. Книгата на Вили Гълъбова е сборник от полезни факти и любопитни истории за виното, които ще ви дадат един първоначален, но доста изчерпателен поглед над винарското изкуство и вашата роля като негов потребител.

Най-хубавото на книгата е това, че е поднесена на един разбираем език, който е достъпен дори за лаици (като мен): информацията е синтезирана и поднесена в логични категории. В общи линии това е наръчник, който не само ви запознава с вината, но и ви учи как да се отнасяте с тях. Докато четях и трупах познания, често се спирах за по няколко секунди, така че да „сдъвча“ и запомня информацията, която плавно се изливаше в главата ми. Разглеждах етикети на бутилки, фантазирах си за различни аромати, но така и не отворих бутилка (срамота!), защото за разлика от четенето на книги, пиенето сам самичък не е никак приятно занимание, пък все нямаше кой да ми прави компания.

Ако трябва да ви представя още по-подробно съдържанието, то ще споделя, че е като на курс по вино, който започва с дегустация и ви превежда през теория, като постоянно ви се дават съвети, които да ви вършат работа на практика. Ще разберете как става виното и какво е биодинамично вино; ще разберете кои сортове са най-популярни и то не само у нас, но и по света; на какво се дължи дилемата на винопроизводителите, които се колебаят между корк и винт; дори ще получите здравословни и полезни съвети от това как да използвате виното в диетата си до това как да изберете своята бутилка от голяма или по-скромна винена листа в ресторант. Авторката не е пропуснала да спечели и по-отнесените ценители, които си падат по вълшебни приказки, така че на страниците на „Виното е за всички“ ще откриете и митове и любопитни истории, свързани с произхода и имената на различни вина.

Книгата наистина доказва, че виното е за всички. Аз пък вярвам, че и познанието трябва да е за всички, така че благодаря на Вили Гълъбова за полезното четиво и препоръчвам на всеки това ароматно, свежо и ненатрапчиво въведение във винения свят! Книгата е идеална като подарък за начинаещи, участници във винени курсове, които искат да имат бърз поглед към АБВ-то на винения език, както и за абсолютно всеки, който мисли да отвори бутилка вино някога през живота си!

Разлистете книгата, като цъкнете тук!

Това беше стартът, а утре ще се гмурнем надълбоко в дъбовата бъчва, за да се потопим при големите риби, които са посветили себе си на виното.

Девора

4 мнения за “Виното е за всички

    1. Книгата е полезна, така че и две да има човек, може да зарадва някого. 🙂

  1. Изключително съм впечатлена от коментара. Аз съм голям почитател на виното и винаги съм искала да увелича познанията си в тази област. Смятам че познавамето на нещо, което обичаш & уважаваш увеличава радостта от употребата му и носи нова наслада…С радост бих се впуснала в преживяването, което носи тази кнога. Браво на автора и успех!

    1. Радваме се, че харесвате ревюто. А ако искате да спечелите книгата, може да коментирате и под снимката в нашата фейсбук страница тук: facebook.com/blog.Bibliotekata

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: