„Заразата“ – дотук с шаблона за вампирите


Когато през изминалото лято се завъртя първия сезон от сериала The Strain („Заразата“) на Гийермо дел Торо, си казах: „О, не, пак ли вампири!“. И грешах, да. Жестоко грешах! Защото историята се оказа отвъд превърналите се в шаблон вампирски саги, тийнейджърски драми и прочее. Чак няколко месеца след края на първи сезон посегнах и към книгата, която очаквано потвърди отличното ми впечатление от видяното на екрана.

148244z„Заразата“ е книга първа от трилогията на Гийермо дел Торо и Чък Хоган „Падението“. Когато на летището в Ню Йорк каца напълно изгаснал самолет без никакви признаци на живот в него, никой все още не очаква каква лавина от събития ще отприщи това. Със задачата да проучи странното явление е натоварен епидемологът д-р Ефраим Гудуедър (Еф), който бързо ще открие, че смъртта на пътниците в самолета е нещо повече от епидемия. В загадъчният самолет пътува нещо древно и също толкова зло. Господарят е дошъл в Америка и е на път да хвърли в континента във вечната нощ на ужаса. Вирусът, който разпространява той, превръща жертвите в ужасяващи чудовища, жадни за кръв. През деня те се крият в сенките, но вечер изпълзяват, за да се хранят и да увеличават армията от себеподобни.

Еф ще се сдобие с неочакван съюзник, който през целия си живот е преследвал това древно зло – професор Сетракян, оцелял от нацистките лагери на смъртта, ще го поведе в кръстоносен поход срещу новата заплаха. Към тях се присъединява и ловецът на плъхове Василий, който ще се окаже ценен съюзник с познанията си за подземния живот на мегаполиса. Заедно ще се впуснат в напрегнато преследване, което ще ви държи в очакване през цялото време.

the-strain-hed-2014

Направи ми впечатление, че разкриването на отделните фрагменти от сюжета става доста бавно и постепенно, а множеството герои сякаш се появяват, за да подготвят почвата за още по-напрегнато и живописно действие в следващите книги. И сигурно е така. Ще споделя впечатления веднага щом изчета втората книга.

Докато четях, ми се искаше да не бях гледал сериала предварително. Ужасно е да знаеш какво ще се случи в следващия момент! Така че, ако още не сте гледали екранизацията, грабвайте бързо първия том и се потопете в напрегнатата история за титаничния сблъсък на древни същества на фона на нашата безобидна човешка цивилизация. И не гасете осветлението след това!

Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: