„Канела и Барут“ – едно невероятно приключение


Устата ми все още е пълна със слюнка от изкушаващите описания на кулинарни шедьоври (уж небрежно, припряно приготвени с подръчни материали). Ушите ми още пищят от топовните гърмежи и тътена на битките насред Индийския океан. Затворил съм последната страница и целият съм се превърнал в кълбо от емоции. Чувството на еуфория от великолепната приключенска история се преплита с вдъхновение за кулинарни експерименти, щипка тъга и неизбежното съжаление, че утре започва нов ден, а Лудата Хана Мабът няма да ме чака из страниците на книгата, неизменно присъстваща до леглото ми. Близо 500 страници отлетяха като миг в едно всепоглъщащо, лудо четене, което не дава мира до последния препинателен знак!

Kanela i barutДами и господа, иде реч за „Канела и барут“ на Илай Браун – книгата, с която щастлив и доволен мога да изпратя отиващата си 2014 г. Не си спомням да съм чел нещо подобно досега. Или поне не би ми хрумнала такава комбинация от напрегнат пиратски роман и кулинарен финес!

Романът започва доста насилствено със стихийното нахлуване на банда ожесточени пирати в имението на лорд Рамзи по крайбрежието на добрата стара Англия. Лордът е безжалостно убит, а неговият личен готвач е отвлечен на борда на пиратски кораб. Там, в продължение на седмици, той ще трябва да се бори за живота си, като приготвя кулинарни шедьоври, способни да омекотят небцето на капитан Хана Мабът – страшилището на моретата. Задачата изглежда почти непосилна с оглед на крайно неприветливата обстановка на кораба, оскъдните запаси и пълната липса на подходящо оборудване. Но Уедж ще сътвори чудеса, докато корабът обикаля океаните в луда надпревара с „Ла Колет“ – експериментален съд, създаден единствено с цел да залови страховитата Мабът и да я предаде на правосъдието.

Седмиците ще се нижат една след друга в напрегнато надлъгване със смъртта, случайностите и дебнещите отвсякъде опасности. Уедж посетепенно ще открие не само разнообразни съставки за кулинарните си творения, но и някои неочаквани черти у на пръв поглед страховитите пирати.

Книгата няма да ви даде нито минута спокойствие, а шарената сбирщина от пирати създава почти визуални експлозии за читателската фантазия. А и къде другаде ще срещнете жена капитан на кораб, която отглежда заек в каютата си, докато цяла Англия я издирва из океани и морета; огромен мъжага, способен да размаже човешка глава в шепата си, който в свободното си време плете различни аксесоари на екипажа; китайци телохранители с убийствени бойни способности и също толкова добри умения да лекуват наранявания; странен японски майстор дърводелец, прекарващ дните си в лов на морски създания за трапезата на пиратите… и още куп други безкрайно любопитни образи.

Разбира се, в центъра на всичко е магнетичната Хана Мабът. Нейният образ се разкрива малко по малко и търпи удивителни трансформации, а нашият кулинарен майстор Уедж ще се сблъска с всичките й превъплъщения. Някои от които, както ще видим, може и много да му харесат…

„Канела и барут“ е от онези книги, които събуждат всички забравени усещания от добрия приключенски роман и изострят сетивата в едно истинско съпреживяване на прочетеното. В допълнение, изумителните описания на храната и нейното приготвяне от умелите ръце на Уедж са просто безценни! Какво ще кажете за това:

„Крокетите пукаха и шептяха, щом ги захапеш; деликатните нишки на рачешкото месо се разделяха с нежелание като преплетените ръце на любовници. Гълъбите киснеха нескромно в димящия си терин. Пикантният сос се плъзгаше по месото и тъмните му ручейчета се стичаха под езика“

Е, толкова. Няма да ви развалям удоволствието с повече подробности. Сигурен съм, че книгата ще бъде оценена по достойнство от българските читатели. Аз лично горещо я препоръчвам на всеки, който иска да изпита неподправено удоволствие от четенето. Недостатъкът й може би е само един – страшно се огладнява от нея. Но пък как развинтва фантазията! Грабнете черпак и … започвайте!

Публикувано от Георги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: