Миниатюристът


Miniatutistyt„Миниатюристът“ на Джеси Бъртън стои на бюрото до мен, все още затоплена от нетърпеливите ми пръсти, които разгръщаха страница след страница в продължение на няколко дълги, но вълнуващи часа. Загадъчната история на Нела, Йоханес и Марин вече е разплетена, а миниатюрите, създадени от надарена пророкуваща ръка, вече не служат за друго, освен за спомен. Една чудесна книга, която ще отведе читателите си в XVII-и век в Амстердам, където думите са „като водата“, а героите ще се окажат на ръба на преливащата чаша. 

Всичко започва съвсем невинно, когато младата Петронела (Нела) пристига в дома на съпруга си Йоханес Брант, където я посреща не той, а дистанцираната и властна Марин, самоуверената Корнелия и домашният прислужник Ото. „Нещата не са такива, каквито изглеждат!“ казва веднъж Нела на човек, когато се опитва да обясни думите на миниатюриста, но ще мине време, докато тя сама разбере скритите послания.
Иска ми се да не ви разказвам много, защото книгата не е предсказуема – ще ви оставя удоволствието сами да се досещате, да се вълнувате и да се очаровате (или разочаровате) от догадките си. Все пак ще споделя, че действието се развива шеметно бързо и само за няколко месеца Нела се превръща от малко и неуверено провинциално момиче в силна и уравновесена жена, Марин разчупва ледената си обвивка, за да ни докаже колко борбена и интелигентна жена се крие под нея, докато други от героите, потънали във водовъртежа на събитията, ще загубят достойнството си, надеждите си, а душите им ще бъдат деформирани от натиска на догмите или личното желание за отмъщение. Един герой обаче ще открие истинската свобода в това да се изправи сам срещу всички – той ще бъде себе си от началото до своя край, което показва изключителната вяра на авторката в човешкия дух.

Макар книгата да е със заглавие „Миниатюристът“ и този загадъчен образ сякаш да стои в центъра на всичко, историята около нея (единствено това ще ви разкрия, че този герой всъщност е жена) само внася една допълнителна мистика към драматичния сюжет. Истинската история, която Джеси Бъртън иска да запомним, е тази на едно семейство, което изцяло се противопоставя на нормите за поведение – семейство, което е в захлас от личната си свобода и правото си да обича, да живее. Йоханес и Марин са брат и сестра, чиито качества са много повече, отколкото едно ограничено и наплашено общество може да приеме и приветства. Те са дразнител за по-слабите не само заради статута си на богаташи, а и заради непоклатимото отстояване за техните собствени виждания, заради смелостта им да живеят, без да искат разрешение, да обичат и да пазят живота си далече от чуждите очи и уши. Ние знаем, но те – не, че смелостта им е изпреварила времето си.

Ще видите, че докато възлите се заплитат и разплитат, докато краят на книгата наближава все повече и повече, с нарастването на прочетените страници ще нараства и уважението ви към всеки един, който живее в къщата срещу канала. Всяка от малките кукли в къщичката на Нела ще посрещне съдбата си такава, каквато я е видяла миниатюристката – едни ще останат само като съшити парчета плат, с нарисувани очи и празни ръце, докато други ще продължат живота си със стоицизма, който получаваш като нежелан дар с правото ти да живееш, когато другите са си отишли.

Джеси Бъртън е написала „Миниатюристът“ със същата прецизност към детайла, с какъвто работи и нейната миниатюристка. Идеята, че не всеки човек може да бъде управляван като кукла, че свободолюбивият дух не може да бъде затворен между стените на една къща, изпълва страниците на книгата, а след това – и съзнанието на читателя.

Девора

3 мнения за “Миниатюристът

  1. Девора, и ти подстрекаваш, преди дни Димитър Тодоранов в блога си препоръча тази книга, но не съм успяла още да я намеря!

      1. Мерси, по-скоро имах предвид, че не съм имала време да мина през книжарница, а да – мога и така да поръчам евентуално!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: