„Филе от камбала“ – отново познатият Джералд Даръл


Казвал съм го и пак ще го повторя – не се сещам за по-добър избор за лятно четиво от която и да е книга на Джералд Даръл! И докато го казвам, лятото взе, че свърши … В самия му край, докато повечето хора посрещаха астрономическата есен, аз си откраднах още няколко безгрижни мига летни емоции по плажовете на съседна Гърция. И точно за тези последни летни дни взех със себе си „Филе от камбала„.

kambalaИ тук Джералд Даръл ни пренася на любимия Корфу, където познатото от предишните книги голямо и своенравно английско семейство се впуска в поредното приключение. Този път майката на Джери има рожден ден, а останалите решават да й спретнат разходка с лодка по този повод. Разбира се, не всичко минава по мед и масло, стига се до редица драматични ситуации, но както винаги и тук развръзката идва с много хумор, остроумни английски подмятания и самоирония. Удивително е как от всяка дребна случка Даръл успява да сътвори прекрасна история, разказана с умението на изкусен разказвач.

Всъщност, само първата история от сборника се развива на Корфу. „Превозване на костенурки“ ще ни пренесе обратно в Англия, където Джери намира първата си работа – естествено, в зоомагазин. „Борба за повишение“ пък ни изпраща в Западна Африка, където нашият герой ще помогне на свой близък приятел да впечатли инспектора, дошъл на проверка в неговия район, като и тук, разбира се, дивите животинки изникват от всяка страница.

Останалите разкази също ни срещат с невероятно оригиналния Джери и неговия английски хумор, с който печели сърцата навсякъде, където попадне.

Като се замисля, не е нужно на всяка цена да е лято, за да се посмеете с находчивите истории на Джералд Даръл. Използвайте го като антистрес терапия или просто като чудесно решение за приятен неделен следобед. Във всеки случай удоволствието е гарантирано.

ПС: Отовор на въпроса какво значи „Филе от камбала“ ще намерите още във встъпителните думи.

Публикувано от Георги

––––––––

Ако публикацията ви е харесала, вижте още:

Джералд Даръл – „Птици, зверове и роднини“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: