В търсене на бряг


Няма как да не ви направи впечатление корицата. Появила се на пазара в разгара на лятото (макар „разгар“ да звучи смешно точно това лято), „Бряг“ на Станислава Ивкова събужда любопитство веднага със стилната си, максимално изчистена корица. Много морско, много женствено… и много гръцко, както ще се окаже в последствие.

Briag Stanislava IvkovaВ рамките на по-малко от 130 страници авторката е успяла да навърже брънките на доста сложна и заплетена човешка история. Историята на няколко жени, всяка от които се разкрива малко или много посредством друга, докато в един момент си дадеш сметка, че не е нужно да се опитваш да запомниш последователността на брънките, защото ценното е между тях. Две приятелки с общо минало, една съперничка и една погерманчена гъркиня насищаткнигата с цялата сложност на житейските си сюжети. Мъжете в тази история са оставени на заден план – като носители на проблеми, като крайпътни камъни от миналото.

Признавам, беше ми малко трудно в началото, докато се ориентирам в този лабиринт от женски образи и предисториите зад тях. Но книгата е написана в доста нестандартен стил и изключително увлекателно, разкривайки бавно и полека своите послания. Това е разказ за търсенето на себе си – зарязвайки понякога всичко зад гърба си поне за няколко скъпоценни седмици, далеч от действителността. Това е разказ и за демоните, които ни преследват – и които често са демони само в нашата глава, неоправдателно похабили толкова емоции. Но най-вече това е разказ за търсенето на бряг. Защото човек понякога губи посоката, губи пътеводната светлина на далечния фар, а лодката му се люшка наглед неуправляема. И тогава трябва бързо да намериш спасителния бряг, да се вкопчиш в него, да стъпиш на твърда земя.

Героините в тази книга намират своя бряг в едно гръцко село при гъркинята Сула, която ще им помогне да навържат брънките в собствения си живот. И която… в края на книгата ще се запитаме дали наистина е съществувала.

Едно много интригуващо четиво, което със сигурност ще пожъне успех сред предимно женска читателска аудитория. Въпреки това не бих я нарекъл „чиклит“ в никакъв случай. Адмирации за оригиналния стил на авторката и отличната й игра с думите, душите и умовете на своите герои! „Бряг“ на Станислава Ивкова е книгата, която задължително трябва да сложите в багажа си, ако решите да се отправите към южната ни съседка в търсене на последни слънчеви лъчи и изумрудено море. Също и ако тъкмо сте се завърнали – все пак, хубаво е да намираме своя бряг.

Публикувано от Георги

Едно мнение за “В търсене на бряг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: