Когато кипарисът шепне


kiparisНадявам се, че повечето от вас посрещат поредицата от топли дни на морето, защото книгата, за която ще ви разкажа днес, е чудесно четиво за почивката ви до Гърция, но не и книга, която да четете вечер, след като цял ден сте работили в задушен офис. Предстои да се пренесем в един свят, където шумът от вятъра в кипарисите диктува съдби, а истинската обич и всеотдайност нараняват, но и лекуват. Точно както става и в реалния живот. 😉

Дафни е млада жена, която е преживяла много загуби за кратък период от време. Тя се върти в омагьосам кръг, в който непрекъснато губи всичко ценно, което е постигнала в живота си: съпруг, родители, страст към това, което прави. Когато привидно щастливи обстоятелства са на път да отдалечат от нея и собствената ѝ дъщеря, Дафни има късмета да се завърне към корените си, където нейната баба (я-я) ще ѝ покаже  коя е основата, върху която трябва да стъпиш, за да си истински щастлив.

Книгата представя няколко любовни развръзки и се задълбочава в отношенията на жените от различни поколения, свързани от кръвта и взаимната обич. Това, че действието се развива в Гърция, я прави още по-приятна за четене, тъй като всичко ни се струва някак познато и мило. Най-голямото съкровище на написаното от Ивет Корпорън обаче са житейските мъдрости, скрити между редовете или вплетени в митовете и легендите, които я-я разказва на Дафни и нейната дъщеря.

Две са нещата, които ми направиха най-силно впечатление в книгата, и които няма да забравя. И двете са мъдрости от я-я. Едната гласи, че човек трябва да влиза във връзката с друг човек, носейки собственото си щастие със себе си, а не очаквайки тази връзка да го направи щастлив. Другото е в следния цитат:

1

Препоръчвам книгата, защото освен приятно лятно четиво, може да се „захраните“ и с доза мъдрост от прочетеното, стига да се абстрахирате от предсказуемия сюжет на любовните взаимоотношения между Дафни и двамата мъже, които се борят за любовта ѝ. А докато четете, не преставайте да се вслушвате, защото вятърът може да нашепва и нещо за вашата съдба.

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: