ОЩЕ по-голямото приключение на Таласъмчето


talasymcheВероятно помните малкото таласъмче, с което ви запознахме миналата година – едно такова палаво и вечно влизащо и излизащо от приключение в приключение. Е, за толкова много време съм сигурна, че сте изчели многократно книжката-игра и сте стигнали до всеки възможен край, така че имам една чудесна новина за вас: Таласъмчето отново е тук и то с още по-голямо приключение! Готови ли сте?

Ще започнем от Африка… Или не – по-добре да се качим на лодката „Параход“ на Рачо Капитана? Ако пък ви е страх от вода, може да си полегнете удобно и да отидем в страната на сънищата. Ето това са изборите, пред които ще се изправят малките читатели още в първа глава, а след това приключенията ще се нижат едно след друго.

Книжката (а може би е редно да кажа книгата, защото изданието е доста голямо, с тежки твърди корици) е изпъстрена с илюстрации във веселия стил на първото издание, който ми напомня за колаж. Докато я разглеждах за първи път, ми хрумна, че тези разнообразни и несвързани една с друга картинки могат да живеят свой собствен живот извън историята за таласъмчето. Може да се пробвате да направите така: преди да започнете да четете, да си измислите случки с любимите си картинки от страниците на книгата, след което вече да хванете под ръка Таласъмчето (или пък неговата опашка) и да видите доколко вашето въображение работи на едни честоти с това на автора Никола Райков.

65

Една от приятните емоции, които книгата породи у мен, е по-голямото внимание към детайла и забавните словесни закачки в отделните глави. Това винаги е предпоставка една книга да бъде прочитана отново и отново, защото четящият ще я разбира всеки път в по-голяма дълбочина. Предвид аудиторията, за която е предназначена, си представям, че „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ ще бъде многократно разлиствана от децата ви е продължение на години. Друго, което ми се иска също да отбележа, е абсолютната непредвидимост на случващото се – със сигурност ще има да се изненадвате и ще бъдете провокирани по един или друг начин. Единственото нещо, което ме разочарова, е че много бързо стигам до различните финали, а ми се иска да приключенствам по-продължително време, но тъй като тук вината си е само в мен, защото всеки избор в приказката-игра се взима от четящия, не мога да се оплаквам. 😉

66

Около книжката и автора със сигурност се случват интересни неща, затова ви препоръчвам да следите сайта на Таласъмчето, където може да разгледате книгите и да ги поръчате, тъй като са налични само чрез поръчка онлайн.

Весела неделя! 🙂

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: