Лечебният код на д-р Лойд


hcНаскоро ме попитаха дали в Библиотеката представяме книги за самопомощ или така наречената литература за позитивното мислене. Сигурна съм, че ако се разровите в Каталога, ще откриете поне едно такова заглавие. Причините могат да са много и то не непременно свързани с вярата, че подобна литература може да промени живота ви.

Любопитство или скука могат да накарат и вас да посегнете към подобен род четиво, като в повечето случаи ще останете с усещането, че сте прочели нещо, което така или иначе си знаете. Съвсем различен е случаят с „Лечебният код“ на д-р Алекс Лойд и д-р Бен Джонсън. Книгата не проповядва нещо повече от това, че сами може да помогнете на емоционалното и физическото си състояние. Начинът, по който е написана, успява да промени нещо в читателя – било то нагласа, поведение или възприятие. Правя уговорката, че досега не съм изпълнявала самия „лечебен код“ като физическо упражнение и настоящата публикация ще разглежда книгата само като полезно и любопитно четиво.

Нека започна с това, което вълнува скептиците: да, в „Лечебният код“ се говори за система от упражнения, съчетани с медитация, молитва и осъзнаване на проблемите в нашия живот, които действия и размишления се очаква да повлияят положително на нашето настояще, дори на физическото ни състояние. Като се абстрахирам от разказите на оцелели от рак хора и такива, които са преборили най-дълбоките травми в живота си, както и от прекалено честите споменавания на Бог (което предпочитам да наричам „висш разум“ или „енергия“), мога да споделя, че книгата предоставя наистина полезна информация в „теоретичната“ си част.

Обяснено е изключително подробно как стресът влияе на клетъчно ниво на нашия организъм, какви са последиците от непреодолените страхове и травми от детството, също така са изведени примери от епигенетиката и това как емоциите могат да изменят и „стресират“ нашето ДНК, когато е подложено на определено негативно влияние. Когато си дадете сметка за тези неща, няма как да не искате да ги промените, а тази книга претендира, че може да ви помогне в начинанието.

Ще споделя с вас, че дори прочитането на първата част от книгата ми въздейства толкова силно, че успя за няколко дни да ме измъкне от не особено приятно емоционално състояние, което продължаваше с месеци и беше достигнало връхната си точка съвсем наскоро. Това е причината да си позволявам да препоръчвам книгата на Лойд и Джонсън. Въпреки това оставам скептична по отношение на самите кодове. Факт е обаче, че не стигнах до тяхното използване, защото дори простата асимилация на проблемните ситуации и приемането и пречистването от негативните влияния, което се случва, докато четете, беше съвсем достатъчно, поне за мен. Разбира се, това дали ще приемете съдържанието, или няма да извлечете ползи от него, зависи единствено от вашата нагласа и от реалната нужда да прочетете точно тази книга, а не някое фентъзи например.

Поредната причина, поради която смятам, че си заслужава да ѝ дадете шанс, са упражненията за дишане и краткото обяснение за това как това може да контролира моментния стрес, така че да се справите по-успешно с него. Най-малкото е любопитно да разберете защо свойството на организма ни да е винаги в бойна готовност, за да се защити, може всъщност да ни разболее, както и да подложите на тест доколко сами може да контролирате енергията на собственото си Аз.

Девора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: